Na mesaanval Schuman: hoe garandeert de MIVB en de politie de veiligheid van de reiziger?

An Missotten, Arthur Bagage
© BRUZZ
02/02/2023

Hoe garandeert de MIVB en de federale politie de veiligheid van de reizigers op het Brusselse metronetwerk na de zoveelste steekpartij afgelopen maandag? BRUZZ zocht het uit. "Camera's helpen niet met alles op te lossen."

Volgens An Berger van de federale politie is de Brusselse metro niet meer of niet minder (on)veilig dan andere jaren. "Het geweld neemt niet toe", zegt ze tegen BRUZZ.

Gemiddeld worden jaarlijks een tweehonderdtal incidenten genoteerd waarbij messen worden gebruikt, of waarbij slagen en verwondingen vallen en de fysieke integriteit van iemand niet gerespecteerd wordt. Toch probeert de federale politie, in samenwerking met de veiligheidsdiensten van de MIVB, zo veel mogelijk gevallen van agressie te vermijden. Camera's kunnen daarbij proactief helpen, aldus Berger. "Wanneer een camera iets oppikt, wordt namelijk meteen een patrouille ter plaatse gestuurd."

Maar Lior Volniz, verbonden aan het departement Criminologie van de VUB, nuanceert die aanpak. Zie ook het gesprek hieronder. "Een camera is geen magische oplossing voor alle veiligheidsproblemen op het metronet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni