Awel merci

Kameroense priester met Molenbeeks verleden gaat viraal: 'Wil eens op Couleur Café staan'

GR
02/03/2023

TikTok is in de ban van een zelfgeschreven lied van de Kameroense priester Aurélien Saniko. Dat is getiteld ‘Comment ne pas te louer’ en is een ode aan Jezus. Want die heeft hem volgens Saniko de kracht gegeven om te genezen van een zeldzame ziekte. Opvallend: de priester droeg jarenlang de mis voor in de Sint-Jan Baptistkerk in Molenbeek en zou nu terug in België zijn.

Aurélien Saniko is vijftien wanneer hij de tekst voor ‘Comment ne pas te louer’ neerschrijft en het ook meteen op muziek zet. Het is een loflied voor Jezus die hem volgens Saniko de kracht heeft gegeven van een zeldzame ziekte te herstellen. Wanneer de Kameroener dertien is kan hij zich plots heel wat zaken niet meer herinneren. Het geheugenverlies is zelfs zo erg dat hij moet stoppen met school.

Van priester in Molenbeek…

Het zal een jaar duren, maar dan geneest hij plots op 'miraculeuze wijze'. Hij beslist daarna om priester te worden en zijn leven te wijden aan het geloof. Die keuze brengt hem naar Molenbeek, waar hij jarenlang de mis zal voordragen in de Sint-Jan Baptistkerk.

Daar probeert hij aanhangers van verschillende religies met elkaar te verbinden en dat doet hij met de nodige ambiance. Zo organiseert hij in 2018 een swingende kerst in meer dan 24 talen in ware gospelstijl.

Ook Johan Leman van Regionaal Integratiecentrum vzw Foyer heeft Saniko op deze manier leren kennen. “Het is ongelooflijk energiek persoon. Het is jammer dat het bisdom zijn aanpak niet wist te appreciëren en hij moest vertrekken, want hij was bijzonder populair. Ik heb gehoord dat hij terug in België is en vandaag in Waals-Brabant de mis voordraagt. Ik ben blij voor hem en hoop hem snel nog eens terug te zien.”

…naar wereldster op TikTok

De gospelmis is de voorbode van een wereldwijd muzikaal succes. In 2009 heeft hij het idee om een videoclip te maken bij ‘Comment ne pas te louer’. Maar die slaat niet meteen aan. Het is pas wanneer er dertien jaar later een remix van wordt gemaakt dat het liedje viraal gaat op sociale media.

Vooral op TikTok wordt het duizenden keren gebruikt in video's. Zowel kinderen als bomvolle kerken brullen luidkeels mee op de tonen van het lied (zie video). En dat zorgt ook voor meer kijkers op YouTube, waar zijn clip nu al meer dan 3,8 miljoen keer is aangeklikt.

David Guetta en Couleur Café

Veel heeft Saniko er nog niet aan verdiend, zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad. “Maar persoonlijke rijkdom interesseert mij niet. Het had wel leuk geweest om er wat geld mee te verdienen en dat te kunnen uitdelen aan mensen die het nodig hebben.”

Ondertussen heeft ook de bekende Franse dj David Guetta de song ontdekt en er een remix van gemaakt (zie onder). “Hij mag me altijd contacteren om dat nummer eens met twee op te nemen. Dan kunnen we samen de boodschap van liefde, geloof en geluk verspreiden die in dat liedje zit.”

“Het zou wel fijn zijn mocht ik eens wat kunnen optreden. Ik heb intussen al twee albums gemaakt en heb dus wel voldoende materiaal om een concert te geven. Iets zoals Couleur Café zou ik wel zien zitten,” aldus de beroemde priester.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie