BRUZZ-reporter Arnaud vast in Oekraïne: 'Er worden aan lopende band wapens verkocht'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 februari 2022
Updated: 24-02-2022 - 10:55

Rusland is Oekraïne binnengevallen. Belgen worden aangeraden om Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten. Dat wordt steeds moeilijker, want het luchtruim boven Oekraïne is dicht. Er zijn nog zo'n 220 Belgen in Oekraïne, waaronder journalist Arnaud De Decker.

Arnaud De Decker zit al weken in Oekraïne als freelance journalist voor verschillende media. "Het is opvallend hoe de spanning in de straten van Kiev is gestegen in de afgelopen 48 uur", vertelt hij. Verschillende internationale journalisten werken er samen. "We helpen elkaar en wisselen informatie uit."

Of de situatie er nog veilig is weet De Decker niet. "Ik moet de situatie evalueren en zien hoe veilig het nog is om hier te blijven. Ik moet ook zien hoe gemakkelijk het is om de stad te verlaten". Ondertussen is het luchtruim boven Oekraïne ook afgesloten.

Volgens De Decker gaat het leven in de hoofstad momenteel nog gewoon door. "Maar de situatie kan heel snel veranderen. Mensen spreken erover dat er over twee dagen een invasie in Kiev zal gebeuren. De vraag is hoe veilig het dan zal zijn, maar op dit moment nog wel."

"Als Rusland Kiev binnenvalt, kunnen de mensen vluchten naar de metro. Dat is een bunker van 100 meter diep."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?