reportage

Derbygevoel bij fans RWDM en Union: 'Naar Union gaan kijken is gewoon in de mode'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 september 2020

In aanloop naar de Zwanzederby van nu zaterdag spraken we met drie markante supporters van zowel RWDM als Union. Klopt het dat de RWDM-supporters in ’85 te voet naar het stadion van Union trokken en onderweg alle cafés leegdronken? Is de rivaliteit nog zo scherp als vroeger? Of wie zijn de supporters van RWDM en Union vandaag, en hoe voelen ze zich over en onder elkaar?

Na iets meer dan 35 jaar is er weer een voetbalderby tussen de twee meest volkse clubs van Brussel. RWDM en Union nemen het tegen elkaar op zaterdagavond om 20u45 in het Machtensstadion. Door de coronamaatregelen zal er enkel een beperkt deel thuisfans aanwezig zijn.

Wij spraken met zes fans, drie van elke club, over de passie voor RWDM of Union.

Legendarisch theaterstuk

RWDM tegen Union dat is de Zwanzederby. Volks, historisch en heroïsch. Dat is ook 'Union Soixante', zestig wedstrijden zonder nederlaag op rij van 1933 tot 1935. Een wereldrecord op het hoogste niveau.

Maar wel eentje dat werd afgebroken door Daring Molenbeek. De rivaliteit tussen de twee clubs gaat sinds die periode crescendo, maar op een ludieke manier. Het beste voorbeeld daarvan is Bossemans (Union) en Coppenolle (Daring), een legendarisch theaterstuk over hoe voetbal vriendschap en familie verdeelt.

Maar de laatste echte competitieve derby die werd gespeeld in het Dudenpark in 1985. 15.000 supporters waren er aanwezig op een zondag in mei. RWDM won en kroonde zich een week later tot kampioen in tweede klasse.

'Te agressief'

De afgelopen 35 jaar, sinds de laatste echte derby, zijn stad en haar twee meest volkse voetbalclubs veranderd. Vandaag blijkt er een iets grotere kloof tussen beide supportersclans te gapen dan toen.

Zo is Union vooral de laatste jaren een populaire plaats geworden om je zondagnamiddag door te brengen, vinden ze bij RWDM. Bij de Union-fans vinden ze de buren dan weer 'te agressief'.

En bij sommige RWDM-fans ligt vooral de vergaande sympathie van de Unionisten voor FC Luik op de maag. Die club was de voorbije jaren dikwijls een rivaal in de titelstrijd in de amateurreeksen voor Molenbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?