Spoedarts: 'Niet 1 stepper per week in ziekenhuis, maar 3 tot 4 per dag'

28/05/2020

Volgens een onderzoek van verkeersinstituut Vias belandt gemiddeld één stepgebruiker per week in een Brussels ziekenhuis. Een zware onderschatting, zegt spoedarts en hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis Kenneth Coenye. "Voor de corona-uitbraak zaten wij aan een gemiddelde van drie à vier stepongevallen per dag. Wij hebben het aantal stepongevallen sinds de introductie van de steps wekelijks zien toenemen."

Een helm dragen op een elektrische step is van essentieel belang. Die boodschap stuurt verkeersinstituut VIAS de wereld in. Uit onderzoek van Vias blijkt dat gemiddeld één stepper per week in een Brusselse spoeddienst belandt.

"Als je de berichtgeving van het voorbije jaar volgt, lijkt het wel alsof er elke dag tientallen ongevallen met elektrische steps zijn. Uit ons onderzoek bij een aantal spoeddiensten (bij de Brusselse ziekenhuizen ging het om twee sites van het Brugmann-ziekenhuis, red.) blijkt dat niet te kloppen", zegt woordvoerder van Vias Stef Willems. "Wat niet wil zeggen dat die ongevallen niet ernstig zijn."

'Stepongevallen neemt toe'

Dat gemiddelde is volgens spoedarts en hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis Kenneth Coenye een onderschatting. "Als je weet dat we voor de coronacrisis aan een gemiddelde van drie tot vier patiënten per werkdag zaten door een ongeval met een step", vertelt Coenye. Begin 2019 waren dat nog één à twee stepongevallen per dag in hetzelfde ziekenhuis.

"Van het begin van de introductie van de steps tot de weken voor de corona-uitbraak hebben wij alleen maar elke week opnieuw meer en meer stepongevallen gezien", aldus Coenye. Door de corona-uitbraak was ook het stepgebruik stilgevallen, maar dat verandert nu en intussen beginnen de patiënten terug te komen.

De meeste patiënten houden er niet veel meer dan enkele schaafwonden aan over, geeft de hoofdarts aan, maar ook arm- en polsbreuken komen geregeld voor. "Er zijn ook stepgebruikers die met hun hoofd tegen een stoeprand vallen en hersenschade oplopen", aldus Coenye nog.

Helmplicht

Volgens het onderzoek van Vias droeg vrijwel niemand van de stepgebruikers die in een ziekenhuis belanden een helm. Vias raadt het dragen van een helm dan ook sterk aan. "Maar de helm verplichten is moeilijk. Sommige mensen beslissen last minute om een step te nemen", zegt de woordvoerder van Vias.

Nog volgens het onderzoek van Vias zijn vooral occasionele steppers betrokken bij een ongeval, is er meestal geen andere weggebruiker betrokken bij een stepongeval, en zijn mensen met een eigen step vaker uitgerust met een helm dan gebruikers van deelsteps. Die deelsteps maken de verplichting van de helm voor steppers moeilijk, weet ook dokter Coenye.

"In het algemeen zijn spoedartsen al langer voorstander van een absolute plicht voor het dragen van een helm, niet alleen op steps, maar ook op de fiets, zoals dat ook voor motorrijders is. Er zijn bepaalde landen waarin men experimenteert met plooibare helmen die geïntegreerd zijn in de step. Wanneer je de step ontgrendelt, kan je die helm opzetten", legt Coenye uit. "Zo lang dat er niet is, is een verplichting moeilijk."

Steppen op het voetpad

Vias keek ook naar andere landen en zag dat in slechts twee Europese landen de helm verplicht is voor stepgebruikers. Wel kan de wetgever overwegen om twee andere zaken in de wegcode te veranderen. "Stepgebruikers kunnen nu nog stapvoets op het voetpad rijden, maar dat is moeilijk met zo'n elektrische step en dat kan ook tot conflicten met voetgangers leiden", licht Willems toe.

Daarnaast kan de verplichting van een fluohesje overwogen worden. De maximumsnelheid verlagen - iets waar het hoofd chirurgie van de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis voorstander van is - vindt Vias geen goed idee. "Die snelheid werd verhoogd van 18 naar 25 kilometer per uur, naar Europese normen", aldus Willems.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Mobiliteit, elektrische steps, Vias, verkeersveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni