'Derde bewonerskaart voor het centrum is een illusie'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 29 maart 2018

In 'Shout Out' is het gespreksonderwerp van de dag parkeren in Brussel. Eric Dubois van het gewestelijk parkeeragentschap stelt zich de vraag of het nieuwe parkeerbeleid van de Stad Brussel "wel bevorderlijk is voor een leefbare stad." "Maar de gemeenten blijven nu eenmaal volledig bevoegd voor het parkeren."

"Minder auto's in het stadscentrum moet een groot stuk van onze doelstelling zijn om de leefbaarheid te kunnen garanderen," zegt Dubois. En daar is het parkeerbeleid natuurlijk een belangrijk instrument voor. "Wij stellen een geheel aan maatregelen voor, waaronder park and rides, een aangepaste tariefpolitiek en ondergrondse parkings op de juiste plekken."

De stad Brussel stelde onlangs een parkeerbeleid voor met onder meer een derde parkeerkaart per gezin, lagere boetes en de mogelijkheid om langer te parkeren. Geeft dat geen verkeerd signaal?

"De gemeenten blijven nu eenmaal volledig bevoegd voor het parkeren in de gemeente, dat is wettelijk zo geregeld", kadert Dubois. "En de maatregelen van de Stad Brussel passen wel in het gewestelijk parkeerbeleidsplan dat al in 2013 is goedgekeurd."

Maar of de genomen maatregelen ook bijdragen tot een meer leefbare stad, daar heeft Dubois wel zijn twijfels over. "Je moet je de vraag durven stellen of zoiets als een derde parkeerkaart eigenlijk wel aangewezen is. Je komt wel tegemoet aan een vraag van de bewoners. Maar je wekt ook de illusie dat de buurtbewoners een plek gaan vinden die er eigenlijk niet is."

>> Luister naar Shout Out van maandag tot en met donderdag tussen 12u en 14u op BRUZZ (98.8 FM).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?