Alexia Bertrand (MR) in A la Carte: ‘N-VA uitsluiten leidt tot populisme’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 5 december 2019

Brussels parlementslid Alexia Bertrand (MR) was te gast in A la Carte. Ze sprak er onder meer over haar mogelijke kandidaat-voorzitterschap voor de Brusselse MR en de federale regeringsvorming.

Alexia Bertrand is een rising star bij de Franstalige liberalen. Momenteel zetelt ze in het Brussels parlement en is ze gemeenteraadslid in Sint-Pieters Woluwe. Met het vertrek van Didier Reynders naar de Europese Commissie komt het voorzitterschap van de Brusselse MR-tak vrij. En begrotingsspecialiste Bertrand zou kandidaat-voorzitter zijn.

“De media hebben ervan gemaakt dat ik kandidaat zou zijn, maar dat is nog niet officieel aangekondigd”, hield ze zich ook in de studio bij BRUZZ op de vlakte. “We gaan met een goede ploeg komen met daarin alle leeftijden en expertises vertegenwoordigd. Volgende week gaat er meer nieuws komen.” Expliciet uitsluiten dat ze kandidaat-voorzitter wordt, wilde ze evenwel niet.

Werkgroep voor communautaire hervormingen

Opvallender waren haar uitspraken over de federale regeringsvorming, waarin de liberale familie van Open VLD en de MR een sleutelrol spelen. Zowel voor paars-groen als paars-geel zijn zij onmisbaar. Waar de laatste weken telkens werd aangenomen dat de communautaire hervormingen die de N-VA in paars-geel graag zou zien gebeuren voor de MR onbespreekbaar zijn, hield Bertrand de deur open.

“We moeten kijken waar we naar meer efficiëntie kunnen gaan”, zei ze toen er een luisteraarsvraag over unitaire partijen gesteld werd. “Een nieuwe staatshervorming? Dat kan onze federale regeringsvorming zeker niet blokkeren. We moeten geen taboes hebben en zien waar we kunnen besparen, efficiënter zijn en welke bevoegdheden waar thuishoren.”

Bertrand, die zelf niet mee onderhandelt voor de federale regering, gaf later in het gesprek nog eens aan dat communautaire hervormingen voor haar niet uitgesloten zijn, maar “dat gesprekken daarover plaats moeten vinden binnen een werkgroep buiten de regering en dat die onze federale regering niet moeten blokkeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?