Nieuwe Nederlandstalige school ingehuldigd in Molenbeek

Lis Vanheule
© BRUZZ
06/10/2022

In Molenbeek werd vandaag de nieuwe Nederlandstalige Ulensschool ingehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van Sven Gatz, bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, en Molenbeeks schepen voor Nederlandstalig Onderwijs en Kinderopvang, Jef Van Damme.

De school is al enkele weken geopend, maar werd pas vandaag officieel ingehuldigd. In het nieuwe gebouw zit een peuter- en kleuterschool en opent later dit jaar ook een kinderdagverblijf.

De school is gebouwd op grond van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en is ook deels gefinancierd door de gemeente. De verlate opening van het kinderdagverblijf ligt volgens schepen Van Damme aan de laatste afwerking van het gebouw en niet aan een personeelstekort in de opvangsector: "Momenteel valt het personeelstekort bij ons goed mee, wel kunnen we minder kieskeurig zijn bij het aanwerven. Daardoor nemen we soms mensen aan waarvan we in de eerste plaats niet helemaal zeker zijn."

Franstalig onderwijs

Het Nederlandstalige onderwijs in Brussel wordt steeds populairder en dat leidt tot lange wachtlijsten: "Hoewel het aantal kinderen in Brussel daalt, stijgt de vraag naar Nederlandstalige scholen. Dat is een compliment voor het Nederlandstalig onderwijs, want die stijging is te wijten aan de hogere kwaliteit van onderwijs tegenover de Franstalige scholen."

In Franstalige scholen worden nu zelfs klassen gesloten, maar dat kan volgens Van Damme niet de bedoeling zijn: "Momenteel zitten er nog weinig Nederlandstalige kinderen in de klassen van het Nederlandstalig onderwijs, omdat ouders van Franstalige kinderen ook voor die scholen kiezen. Eigenlijk zou er kwalitatief Nederlands aangeboden moeten worden in Franstalige scholen, maar omdat de lonen lager liggen in het Franstalig onderwijs, kiezen leerkrachten Nederlands om daar geen les te geven."

"In het Franstalig onderwijs in Brussel krijgen leerlingen normaal al Nederlandse les vanaf het derde leerjaar, maar door het tekort aan leerkrachten Nederlands is het aanbod Nederlands in Franstalige scholen momenteel onbestaand", volgens Van Damme.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni