Expert na schietpartij Gulden Vlieslaan: 'Wapens zijn makkelijker beschikbaar'

© BRUZZ
07/12/2023

Alweer een schietpartij waarbij burgers gewond raakten. Volgens wapenexpert Nils Duquet heeft het toenemende geweld deels te maken met het feit dat er meer en meer wapens makkelijk beschikbaar zijn, legt hij uit in BRUZZ 24. Ook gaan we in BIG CITY in op de vraag waarom urinoirs in onze stad zo belangrijk zijn.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de dader rond 19.30 uur het vuur opent op een groepje van drie mannen, ter hoogte van de ingang van de ondergrondse parking Twee Poorten. Vier mensen werden geraakt door een kogel en een vijfde persoon raakte gewond bij een val tijdens het vluchten. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog volop, maar wellicht ging het om een afrekening in het drugsmilieu.

"Het drugsgeweld heeft een steeds grotere impact op mensen die er niets mee te maken hebben", zegt burgemeester Christos Doulkeridis aan BRUZZ. "Gisteren was ik opgelucht dat het niet om een terreurdaad ging, maar voor wie geraakt wordt door een kogel maakt dat weinig uit."

Nils Duquet, wapenexpert en directeur van het Vlaams Vredesinstituut, ziet verschillende verklaringen voor het steeds frequentere wapengeweld in de publieke ruimte. "Dit gaat om kleine straatdealers die om hun territorium strijden en dat zijn deze wijken. Daarnaast valt deze trend samen met het feit dat er meer en meer wapens makkelijk beschikbaar zijn en jonge criminelen hier sneller gebruik van maken."

Urinoirs

Verder in BRUZZ 24 onderzoeken we in BIG CITY waarom urinoirs zo belangrijk zijn voor een stad. Onderzoek wijst uit dat we de geur van openbare toiletten de meest afstotende stank vinden in onze stad. Nochtans zijn openbare wc's enorm belangrijk.

Enerzijds zorgen openbare toiletten ervoor dat je te allen tijde gratis naar de wc kan waardoor mensen minder wildplassen. Tegelijk verkleinen ze echter ook de potty parity oftewel de toiletongelijkheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni