Ongeveer vijftig Belgische sporters die het afgelopen jaar op Europees of mondiaal niveau excelleerden, zijn donderdag ontvangen op het koninklijk paleis. Minder dan een jaar voor de Olympische en Paralympische Spelen zitten de meesten al in gedachten in Tokio.

Aanwezig was onder andere Cynthia Bolongo, de uit Ukkel afkomstige atlete gespecialiseerd in de sprint. Ze won dit jaar nog zilver op de 400 meter op het het EK Indoor in Glasgow. Ze hoopt volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Ook de bekende uit Brussel afkomstige hockyer Tom Boon was aanwezig bij het koningspaar. Hij begon bij Royal White Star HC en voor Racing Brussel als aanvaller en speelt inmiddels voor de nationale hockeyploeg Red Lions. In augustus van dit jaar kroonden ze zich in eigen land tot Europees kampioen.

De Red Lions, die op dezelfde dag ook Nationale Trofee voor Sportverdienste hebben ontvangen, laten zich de huldigingen welgevallen sinds ze eind december 2018 hun eerste wereldtitel veroverden. "Het is inderdaad bijna een gewoonte, maar het is vooral een grote eer", lachte Vincent Vanasch. "Niet iedereen heeft de kans op het paleis ontvangen te worden. Het is een teken dat het voorbije jaar goed is verlopen voor ons. We hopen in augustus terug te keren met een olympische medaille." In Tokio mikken de Red Lions, regerend Europees en wereldkampioen, resoluut op het goud.

Het is een traditie van het koningshuis om geregeld atleten te ontvangen, vertelt een woordvoerder. Zo werden de Rode Duivels vorige zomer nog warm onthaald op het kasteel van Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Sport , koningshuis , Cynthia Bolongo , Tom Boon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni