Alain Gerlache in A La Carte: 'Walen voelen zich Belg en zijn cultureel links'

16/11/2023
Updated: 16/11/2023 19.42u

'Het verhaal van Wallonië' van Alain Gerlache is in het Nederlands geschreven voor een Vlaams publiek. De voormalige RTBF-journalist onderzoekt "streng maar rechtvaardig" de clichés en misverstanden die bij Vlamingen leven over Walen.

Walen voelen zich volgens de schrijver in de eerste plaats Belg, maar zijn daarom nog niet bereid om de taal van de meerderheid van de Belgen te spreken. Zij volgen vaak Franse media, maar dat betekent niet dat ze graag tot Frankrijk behoren.

Gerlache: "Het Waalse 'rattachisme' is zo goed als verdwenen, al kan dat veranderen als België zou uiteenvallen. Walen zijn al sinds de 19de-eeuwse industriële revolutie cultureel links. Anderzijds zijn ze niet zoals 'de' Vlamingen bezig met hun identiteit."

"Gevolg is", aldus Gerlache, "dat de anti-systeemstemmen in Wallonië naar het extreem-linkse PTB gaan. Maar vergis je niet, Walen zijn vertrouwd met extreem-rechts, niet alleen in Vlaanderen, maar ook met het 'Front National' van Marine Le Pen in het noorden van Frankrijk. Daarom is het niet helemaal uitgesloten dat de Waalse extreem-rechtse partij 'Chez Nous' bij de verkiezingen in 2024 doorbreekt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte, BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, alain gerlache, Wallonië, Walen, PTB-PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni