Journalist Degreef in A La Carte: 'Wallonië is traag op weg naar een eigen natie'

© BRUZZ
29/09/2022

"Wallonië is langzaam, maar zeker op weg naar een eigen natie, terwijl Vlaanderen daar al is," zegt Christophe Degreef in A La Carte. Degreef schrijft als onafhankelijk journalist met kennis van zaken voor onder andere Apache en Doorbraak over wat reilt en zeilt in Wallonië en Brussel.

Degreef: "Anders dan Vlaanderen heeft Wallonië geen evidente identiteit met zijn eigen taal en media. Wallonië is het ook nooit te boven gekomen dat het vandaag geen economische machtspositie meer bekleedt in België. En er heerst geen cultuur van verantwoordelijkheid. Dat laatste hangt samen met dat Waalse minderwaardigheidscomplex."

In zijn speech op de Franstalige feestdag heeft Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) vorige week afstand genomen van zowel België als de Fédération Wallonie-Bruxelles (dat is de Franse gemeenschap), "die eigenlijk alleen in de hoofden van Franstalige Brusselaars heeft bestaan." Daarmee spreidt Marcourt het bedje voor een confederaal België. "Als is niet zeker of België dat scenario wel zal overleven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni