podcast

Jan Wostyn (Vista) in A La Carte: 'Eentalige ambtenaren kunnen Nederlands leren'

Bekijk ook de afspeellijst: A La Carte
Updated: 09-03-2023 - 21:16

Vista is een nieuwe politieke partij, mede opgericht door Jan Wostyn. Vista komt in 2024 op in Brussel en Vlaanderen en is tegelijk Vlaamsgezind en progressief "in de lijn van Vic Anciaux." Het principe is regionalisme, waarbij je de politiek macht van onderuit naar boven opbouwt en waarbij bevoegdheden alleen naar een hoger niveau overgedragen worden als ze daar efficiƫnter aangepakt kunnen worden.

Wostyn heeft bitter weinig vertrouwen in de federale toekomst van ons land, zegt hij in A La Carte. Hij woont nu drie jaar in Brussel maar stelt vast dat prioriteiten zoals werkgelegenheid en veiligheid federaal compleet geblokkeerd zijn waardoor in Brussel weinig beweegt: "Het federale beleid is een boeltje geworden."

Zelf spreekt Jan Wostyn tien talen, waaronder vloeiend Chinees. Hij is sinds jaar en dag consultant en vandaag ook zij-instromer in een middelbare school in Etterbeek. "Een taal kan je leren," zegt hij en wil de Brusselse gewest- en gemeentediensten tweetalig maken door een traject uit te stippelen en eentalige ambtenaren enkele maanden tot twee jaar de tijd te geven om Nederlands te leren.

De aanwezigheid van de Vlaamse gemeenschap in Brussel vindt Wostyn "superbelangrijk." Wat hem betreft moet de band met Vlaanderen zelfs nog versterkt worden: "Het is tijd voor Vlaanderen en Brussel om opnieuw verliefd op elkaar te worden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?