podcast

Joost Vandecasteele in A La Carte: 'Brusselse politici promoten agressie'

Bekijk ook de afspeellijst: A La Carte
Updated: 25-05-2023 - 19:32

In A La Carte noemt schrijver Joost Vandecasteele de MR en de PS onomwonden "corrupte, hypocriete partijen gevuld met paranoïde, agressieve samenzweringszotten." En de Brusselse PVDA een "losgeleid projectiel met een ongemeen hard discours."

Na bijna 25 jaar verlaat Vandecasteele Brussel met slaande deuren en verhuist hij naar Mechelen. Aanleiding is de mislukking van het circulatieplan 'Good Move' in Anderlecht en, meer nog, de doodsbedreigingen aan het adres van de Anderlechtse schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen).

Het zit Vandecasteele erg hoog dat "partijen als de MR, de PS en PVDA die agressie goedkeuren en zelfs aanmoedigen," zoals hij zegt. "Er is buiten Brussel geen enkele stad waar politici agressie promoten. Geweld accepteren als politiek drukkingsmiddel leidt op den duur tot dictatuur."

In de discussie over het circulatieplan werd, met name door de Brusselse PVDA, naar de Nederlandstalige Brusselaar gewezen als een veroorzaker van gentrificatie. Bovendien heeft het ook met zijn dochters astma te maken en de verkeersagressie in de hoofdstad die de schrijver grondig beu is. Om al die redenen vertrekt hij dus vanavond nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?