Podcast

Sven Mary over proces aanslagen: 'Niet zeker dat assisenjury dit tot goed einde brengt'

© BRUZZ
13/10/2022
Updated: 14/10/2022 10.14u

De Brusselse strafpleiter Sven Mary toont zich in A La Carte "niet zeker dat een assisenjury het proces over 22 maart 2016 tot een goed einde kan brengen." Het proces over de terreuraanslagen is onlangs uitgesteld nog voor het is begonnen. De start is nu aangekondigd voor 5 december.

Het proces zal waarschijnlijk negen à tien maanden duren. Zoals voorgeschreven dienen voor de assisenjury twaalf effectieve leden aangesteld, maar ook nog eens 24 reserveleden. Mary houdt zijn hart vast voor een scenario waarbij uiteindelijk 25 juryleden in de loop van het proces zullen afhaken: "Dan zal het hele proces voor niets zijn geweest en zal ons land de hoon van heel West-Europa ondergaan."

Zelf is hij veeleer voorstander van een correctionele rechtbank met alleen beroepsmagistraten, zoals in de rechtszaak van de schietpartij in de Driesstraat in Vorst op 15 maart 2016. Sven Mary heeft toen Salah Abdeslam verdedigd. Het vonnis is begin 2018 gevallen. Mary: "Dit soort feiten zijn voor het bredere publiek toch niet uitlegbaar."

Bovendien verwacht de "tegendraadse" advocaat weinig loutering voor de slachtoffers. Sommigen hebben al ruim zes jaar tevergeefs gewacht op elementaire bijstand van de overheid. "Ik heb de indruk dat dit proces vooral om politieke loutering draait: de Belgische overheid die uitpakt met het grootste assisenproces in de Belgische geschiedenis, in een voormalig NAVO-hoofdkwartier dat voor 25 miljoen euro omgeturnd is tot gloednieuwe assisenzaal."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni