Ministerieel bezoek in de Blaarmeersen: 'Iedereen welkom, zeker ook Brusselse jongeren'

FH, KVDP
© BRUZZ
10/07/2023

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle kwamen maandag een kijkje nemen in de Gentse Blaarmeersen. De voorbije jaren zorgden Brusselse jongeren er geregeld voor incidenten. "Dialoog en communicatie zijn heel belangrijk", aldus minister Dalle.

Als grote groepen jongeren de trein nemen in Brussel, is de Gentse politie waakzaam, vertelt Filip Rasschaert, korpschef van politiezone Gent, aan BRUZZ. "Als er groepjes opstappen die vanaf het begin moeilijk doen, geen treinticket hebben of in discussie gaan met de controleur, dan gaan we ons concentreren op het station en de weg tussen het station en de Blaarmeersen." Zo probeert de politie te voorkomen dat er incidenten bij het recreatiedomein zelf plaatsvinden.

Na enkele incidenten is een reservering verplicht en moet iedereen door toegangspoortjes. De meeste jongeren vinden dat geen slechte maatregel, al voelen ze zich als Brusselaars wel geviseerd. "Het zijn niet alleen Brusselse jongeren, en er zijn ook heel veel Brusselse jongeren die het goed doen. Van die kleine minderheid moeten we geen te groot verhaal maken. We moeten die minderheid aanpakken en niet het geheel."

Minister Benjamin Dalle vindt dat de aanpak van "dialoog en communicatie" goed werkt: "Dat is wat hier vandaag ook duidelijk wordt. Er wordt heel veel inspanning in gestoken en dat rendeert: er zijn nog niet veel incidenten geweest dit jaar."

Wat kan Brussel doen?

Een hek rond het domein, identiteitscontroles en betalen om binnen te mogen. Het zijn maar een paar van de vele maatregelen die het domein Blaarmeersen heeft genomen om problemen en schermutselingen te voorkomen.

Rest nog de vraag: is of was dat allemaal wel nodig? En wat kan Brussel doen? BRUZZ-reporter Frank Hoornaert vroeg het aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Een gesprek met Annelies Verlinden (CD&V).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie