Niet-Covid-zorg voorlopig gegarandeerd: 'Maar gaan op onze limieten botsen'

AM, EC
© BRUZZ
12/10/2020
Updated: 12/10/2020 16.59u
Ook in:
nl fr

'Als het aantal Covid-patienten op intensieve zorg blijft toenemen, dan kunnen we andere zorg niet meer garanderen.' Dat zeggen de meeste Brusselse ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen, en de bedden op intensieve zorg geraken stilaan volzet. Mogelijk moet op kort termijn andere zorg, zoals niet-dringende operaties bijvoorbeeld, tijdelijk worden afgebouwd.

In het UZ Brussel liggen op dit moment 34 patiënten met Covid-19, negen van hen liggen op de dienst Intensieve Zorg. Dat is een kwart van het totale aantal bedden op de dienst. Hoofdarts Elisabeth De Waele legt uit dat er nu nog voldoende bedden over zijn om ook andere zorg te kunnen blijven garanderen, maar dat betekent wel dat de instroom van patiënten moet afnemen. "Als het zo blijft, moeten we vanaf woensdag overschakelen naar fase 1B." Dat wil zeggen dat de helft van de IZ-bedden voorbehouden blijft voor Covid-19-patiënten.

Bij de Iris Ziekenhuizen Zuid zijn 44 patiënten met Covid-19 opgenomen, zes daarvan liggen op Intensieve Zorg, dat is meer dan een kwart van het aantal bedden. "Voorlopig kunnen we Covid-patiënten doorsturen naar andere ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië, maar als die ook vol geraken, zullen we niet-dringende zorg moeten afbouwen", klinkt het.

Op dit moment kan je in de Brusselse ziekenhuizen dus nog zowel terecht voor reguliere zorg als voor een behandeling voor Covid-19. Maar, dat is niet eindeloos. Als de opnames zich aan het huidige tempo voortzetten, moeten de ziekenhuizen vanaf woensdag naar fase 1B omschakelen: 50 procent van de bedden op Intensieve Zorg dient dan voor Covid-19-patiënten. Dat wil nog niet meteen zeggen dat alle niet-Covid-zorg stopt, want een deel van die intensieve bedden wil het UZ op hun andere afdelingen creëren. Bij de Iris Ziekenhuizen Zuid, zullen ze andere zorg wel moeten afbouwen.

Mensen die een afspraak, consultatie of operatie hebben, zullen op tijd worden verwittigd mocht die niet meer kunnen doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Veiligheid , intensieve zorgen , elisabeth de waele , UZ Brussel , covid-19 , aantal besmettingen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni