Catalanen betogen aan Spaanse ambassade: 'Referendum is geen strafbaar feit'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 14 oktober 2019

Meer dan honderd Catalanen hebben maandagavond in Brussel geprotesteerd voor de ambassade van Spanje. Ze uitten er hun onvrede over de veroordeling van negen separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof. Ze vragen de directe vrijspraak voor de veroordeelde Catalanen, want "het proces was een farce", klinkt het bij de betogers.

De manifestanten brachten Catalaanse vlaggen mee en lieten zich duidelijk horen. Ze scandeerden in het Catalaans dat Spanje een fascistische staat is en de veroordeelde Catalanen meteen vrijgelaten moeten worden. Uit protest zongen ze ook samen het Catalaanse volkslied voor de Spaanse ambassade.

"Het proces was een farce en dat zeggen wij niet, maar heel wat ngo's zoals onder meer Amnesty International. Zij volgden het proces, maakten elke week rapporten op en maken daarin duidelijk dat het een oneerlijk proces is", vertelt Pere Jordi Junqué de Fortuny van de Assemblea Nacional Catalana (ANC).

"Ze moeten vrijgesproken worden. Een referendum is niet strafbaar dus hebben ze hen een andere beschuldiging opgelegd. Spanje heeft het referendum verboden, omdat ze het antwoord op de vraag niet willen weten", aldus Junqué de Fortuny

"Wij gaan verder met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en we zullen blijven strijden voor onze rechten. Onze rechten op vrije mening, van vergadering, op politieke representatie, kortom al onze democratische rechten worden geschonden en dus moeten we die verdedigen", verklaart Junqué de Fortuny. Op dinsdag 15 oktober volgt een nieuw protest. De Catalanen verzamelen om 12.30 uur op het Schumanplein en zullen van daaruit vertrekken voor een betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?