Krakers moeten vertrekken uit Klaverstraat

Anton De Wolf, Mattias Verhelst
19/08/2019
Updated: 20/08/2019 15.04u
Ook in:
en nl

De kraakpanden die zich in de Klaverstraat in Anderlecht bevinden wordt binnenkort ontruimd. "Ze verkeren in erbarmelijke staat en de politie is al een aantal keer moeten tussenkomen", zegt burgemeester Eric Tomas (PS). De gemeente gaat samen met eigenaar Citydev zes huizen ontruimen. De rest van de woningen in de straat blijven bewoond tot het begin van de werken op de site, die eind 2019 van start gaan.

Het gaat hier om kraakpanden, waarin geen nutsvoorzieningen aanwezig zijn, zoals stromend water en elektriciteit. Tegen het einde van het jaar beginnen daar werken om er appartementen en een kinderdagverblijf te bouwen.

De krakers zouden dan sowieso weg moeten. Maar omdat de politie al een aantal keer moest ingrijpen en omdat deze panden onbewoonbaar zijn, heeft de gemeente besloten om zes woonsten te ontruimen. Die worden momenteel gekraakt. Citydev, de eigenaar van de site, geeft te kennen dat ze gaan meewerken aan de uitzetting en afbraak van de aftandse woningen.

Tussentijdse oplossing

Er bevinden zich daarnaast nog andere gebouwen in de Klaverstraat. Die zijn ook bewoond en wél voorzien van elektriciteit en stromend water. Ze vallen onder het beheer van de Brusselse Federatie van de Unie voor Huisvesting. Die organisatie sloot een akkoord met Citydev, waardoor de bewoners nog kunnen aanblijven totdat de werken beginnen. Nadien worden ook deze panden ontruimd.

Vorige week ging BRUZZ op onderzoek in een kraakpand, waar de levensomstandigheden beneden alle peil waren. In eerdere berichtgeving werd het beheer van dit gebouw toegeschreven aan de BFUH, maar dit blijkt niet te kloppen. Het gebouw waarvan sprake blijkt er één te zijn dat weldra tegen de vlakte zal gaan, en niet aanblijft totdat de werken starten.

Juriste voor de BFUH Maria Krislova zei eerder al dat de organisatie "niet aanvaardt dat mensen in zulke omstandigheden leven." Ze stuurde iemand ter plaatse en bevestigt nu dat het pand in kwestie niet onder hun beheer valt. Het gaat om een gebouw dat er vlak naast ligt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Samenleving , klaverstraat , CityDev , gemeentebestuur , krakers , BFUH

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni