Koningin bezoekt vernieuwd instituut voor kankeronderzoek in Anderlecht

© belga
02/10/2023

Koningin Mathilde heeft maandag een bezoek gebracht aan het Jules Bordet Instituut in Anderlecht, een centrum dat zich uitsluitend toespitst op kankeraandoeningen. Met de nieuwste apparatuur op het vlak van nucleaire geneeskunde loopt het centrum voorop in de strijd tegen kanker, in het bijzonder tegen prostaat- en borstkanker.

Na een korte introductie over het ziekenhuis sprak de koningin met enkele patiënten. Daarna kreeg ze de nieuwste ontwikkelingen van kankerbehandelingen te zien. Sinds november 2021 bevindt het Jules Bordet Instituut zich in een nagelnieuw gebouw op de ULB-site in Anderlecht.

"We hadden het geluk om dit nieuwe ziekenhuis te bouwen op het moment dat 'theranostics', de combinatie tussen therapie en diagnose, zich snel ontwikkelde", zei Patrick Flamen, hoofd van de nucleaire geneeskunde tegen de koningin. Op die manier kan worden ingeschat hoe kansrijk een behandeling is. "Die methode is nog niet overal in België beschikbaar en levert goede resultaten op."

Het instituut bevindt zich vlak bij de faculteit geneeskunde van de ULB en het Erasmusziekenhuis. Beide ziekenhuizen werken ook met dezelfde afdeling nucleaire geneeskunde. "De huidige locatie laat ons dus toe om het type pathologieën dat we kunnen observeren uit te breiden en onze interacties met andere onderzoeksgroepen te diversificeren", aldus Zéna Wimana, directrice radiofarmacie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni