Nationale betoging in Brussel brengt 70.000 mensen op de been

ADD
© BRUZZ
20/06/2022
Updated: 20/06/2022 14.05u

De eerste deelnemers aan de nationale vakbondsmanifestatie komen maandagmiddag aan bij het station van Brussel-Zuid, waar de betoging eindigt. Dat stelt BRUZZ ter plaatse vast. De vakbonden spreken over 80.000 deelnemers, de politie houdt het op 70.000. De manifestatie verloopt luidruchtig, met veel voetzoekers, maar voorlopig zonder incidenten.

De vakbonden voeren momenteel actie voor “echte loonstijgingen” nu de inflatie hoge toppen scheert en steeds meer mensen het moeilijk hebben om hun facturen te betalen. Ze komen op straat voor meer koopkracht en het recht om hogere lonen te mogen onderhandelen.

De betoging volgt de traditionele noord-zuidas en zorgt voor heel wat hinder in de stad. De vakbonden verwachten tussen de 50.000 en 70.000 deelnemers aan de betoging, die om 11.00 uur vanuit het Noordstation is vertrokken. Niet alleen vakbondsmilitanten, maar ook armoede- en socioculturele organisaties stappen mee.

"Het is momenteel rustig, op verschillende voetzoekers en rookbommen na," aldus een BRUZZ-journalist te plekke. "Er is muziek en er wordt veel gedronken. De vraag is of het tegen het einde van het parcours zal escaleren of niet. Voorlopig kan het nog alle richtingen uit."

Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere zijn er nog geen noemenswaardige incidenten te melden. "De actiedag verloopt momenteel vlot. Het einde van het parcours wordt stilaan bereikt," zegt ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni