Auto, step, fiets of OV: en de winnaar is...

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 21 januari 2019
Updated: 22-01-2019 - 10:42

De 97ste editie van het autosalon trekt weer een massa kijklustigen naar de Heizel, waar de SUV meer dan ooit koning is. Maar is de auto wel nog relevant in de stad? Vier redacteurs namen het tegen elkaar op, in een race van Flagey naar het autosalon. Wat blijkt: de fiets klopt ze allemaal.

En dan gaat het nog niet eens om een elektrische fiets, maar om een plooifietsje met één versnelling. In een luttele 36 minuten en 34 seconden trapte Roan zich naar de overwinning. Zijn traject besloeg 10,5 kilometer. "Ik had geluk met de verkeerslichten", zegt Roan, die zich de longen uit het lijf fietste om de race te winnen. "Ik ben bevroren aan de race begonnen, en oververhit geëindigd."

Koud op de step

Roan was ruim twee minuten voor op de elektrische step en het openbaar vervoer. Die kwamen miraculeus genoeg op exact hetzelfde tijdstip aan de eindmeet - de een al meer verkleumd dan de ander. "De step is leuk, maar niet echt geschikt tijdens de winter", zegt stepgebruiker Bram.

"Niet alleen bevriezen je vingers, ook knabbelt de kou aan het bereik van je batterij. Die zou normaal 30 kilometer moeten meegaan, maar na mijn traject van 10,1 kilometer had ik al meer dan de helft verbruikt. En ik heb ook de indruk dat het bergop dan minder goed gaat."

Openbaar vervoer verrassend snel

Het openbaar vervoer komt op een verrassende en gedeelde tweede plaats. "Wij wilden graag de eerste zijn", lacht MIVB-woordvoerder An Van hamme, "maar we zijn heel blij met deze tweede plaats. En dat ondanks werken aan Fernand Coq, waardoor de bus om moest rijden."

De auto was de laatste. Die deed er net geen 45 minuten over. "Maar wel warm en comfortabel", zegt Reine.

'Illustratie van ons standpunt'

Volgens Febiac, de organisator van het autosalon, illustreert de race het punt dat ook zij willen maken.

"Er is voor elke verplaatsing een aangewezen vervoersmiddel", zegt woordvoerder Joost Caesemans. "Die keuze hangt af van de je tijd, je budget, en het belang dat je hecht aan comfort en het milieu. Maar ook wij promoten een gezonde reflectie: denk na of je de verplaatsing moet maken, en hoe je die moet maken", aldus Caesemans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?