De Molenbeekse vzw Foyer is momenteel met enkele jongeren in Tarkout, in het Atlasgebergte ten zuiden van Marrakesh, om te helpen met de heropbouw na de aardbeving in Marokko van september. "We slapen met tenten opgezet in tenten, omdat het hier zo koud en regenachtig is, maar voor de bevolking moet de winter nog beginnen," vertelt Ayoub Ben Abdeslam van Foyer vzw aan BRUZZ.

De Molenbeekse vzw Foyer maakte er haar missie van om na de aardbeving in de Marokkaanse provincie Al-Haouz niet alleen financiële steun te leveren aan de getroffen gebieden, maar ook een solidariteitsactie op poten te zetten zodat Brusselse jongeren ter plaatse de handen uit de mouwen kunnen steken.

Afgelopen week donderdag vlogen tien jongeren naar Marrakesh om vervolgens met de auto een hobbelig en lang parcours af te leggen naar het bergdorpje Tarkout. "Overal langs de kant van de weg zie je kapotte huizen en brokstukken, het dorp was slecht bereikbaar," aldus Ayoub Ben Abdeslam.

"We slapen er in tenten opgezet in een tent omdat het zo modderig en regenachtig is momenteel. 's Nachts is het ijskoud en dan moet de winter nog beginnen," beschrijft hij. "De heropbouw is hier nog bijna niet gestart, omdat er nog altijd kleine aardbevingen plaatsvinden. Mensen slapen nog steeds in tenten omdat ze allemaal naasten hebben verloren bij het neerstorten van gebouwen en ze nu doodsbang zijn."

Toiletten en voedselbedeling

De Brusselse jongeren zijn ongeveer een week ter plaatse en hebben al enkele sanitaire voorzieningen, zoals toiletten, helpen opbouwen. Ook zullen ze de komende dagen nog voedselpakketten samenstellen en uitdelen samen met het materiaal dat ze vanuit België meegenomen hebben, voornamelijk tenten en matrassen.

Bram sprak met Ayoub van vzw Foyer over de heropbouw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni