Vorst Nationaal over verbod op niet-begeleid kind: 'Middenplein is geen plaats voor hen'

Lis Vanheule
27/02/2023

Concertzalenexploitant Be•at heeft een verbod ingevoerd op niet-begeleide jongeren onder 12 jaar in hun zalen. Coralie Berael, zaaldirecteur van Vorst Nationaal: "De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de kinderen ligt bij de ouders."

"Vooral bij artiesten die populair zijn bij jongeren is het steeds vaker een probleem dat 8-jarige kinderen alleen afgezet worden aan onze concertzaal, om er een hele dag buiten aan te schuiven om vooraan te kunnen staan bij het optreden. Niet alleen zijn zij onwettig afwezig van school, het is ook gewoon compleet onverantwoord dat zij daar alleen zijn", zegt Berael.

"Die kinderen hebben vaak nog geen enkele ervaring met concerten en horen niet op het middenplein van de zaal. Achteraf krijgen we soms kritiek van ouders dat hun kinderen een gebroken gsm-scherm hebben of een kapotte bril, maar wat deden ze daar zonder begeleiding in de eerste plaats?", vraagt Berael zich af.

Parental discharge formulier

Na het consulteren van andere arena's in Europese grootsteden kwam Be•at (de voormalige Sportpaleis Group) tot de conclusie dat de trend zich ook op andere plaatsen voordoet. Daarom werkt de concertgroep nu met een parental discharge formulier. Zo'n formulier wordt opgestuurd via mail samen met de concerttickets en moet ingevuld en ondertekend worden door de ouders van het kind.

Bij het checken van de leeftijd aan de inkom moet het formulier voorgelegd worden, anders geen toegang. Dat formulier geldt ook enkel voor jongeren tussen twaalf en zestien, wie jonger is dan twaalf kan geen concerten meer bijwonen zonder begeleiding.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni