Social media-expert: 'Vlaams Belang heeft veel geïnvesteerd in online campagne'

JP
© BRUZZ
27/05/2019

Het campagneterrein verplaatst zich steeds meer van de straat naar het scherm. Politieke partijen bestookten ook in Brussel hun kiezers met ludieke filmpjes en verkiezingsboodschappen op Twitter, Facebook en Instagram. Welke invloed heeft de online campagne gehad? Sociale media-expert Ike Picone geeft tekst en uitleg.

Uit eerder onderzoek van BRUZZ bleek dat met name het Vlaams Belang actief online campagne voerde. Valt de grote winst bij die partij op die manier te verklaren?

Ike Picone, onderzoeker aan het IBBT-SMIT, een onderzoeksgroep verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de VUB, denkt van wel. "Het is altijd heel moeilijk om te zeggen wat de impact van welk medium is geweest. Maar het Vlaams Belang heeft duidelijk veel geïnvesteerd. Het lijkt alsof het niet voor niets is geweest."

Geen lastige vragen

Online kunnen politici een directe relatie aangaan met hun kiezers, verklaart Picone het succes. "Je hebt niet te maken met een journalist die lastige vragen stelt, je kunt zo je boodschap vertellen. Een tweede aspect is ook dat je op sociale media heel duidelijk kunt communiceren. Uit onderzoek blijkt dat mensen op sociale media het standpunt van een partij gemakkelijker begrijpen."

Partijen hebben volgens Picone hun lessen getrokken uit de gemeenteraadsverkiezingen. "Ze heben heel duidelijk gezien dat het de moeite waard is om te investeren, omdat een deel van hun publiek zich op sociale media bevindt. Kijk je bijvoorbeeld naar jongeren, en hoe ze hun nieuws gebruiken, dan zie je dat sociale media steeds belangrijker worden."

Politici werkten vooral met video's. "Je ziet dat de partijen een persoonlijkere band creëren met hun kiespubliek, en soms ook de menselijke kant van bepaalde politici in de verf zetten. Ik denk dat we dat nog veel meer zullen zien in de toekomst."

Pensioenen en klimaat

Qua thema's volgden de socialemediacampagnes de politieke actualiteit. Zo speelden het klimaatdebat, het Marrakesh-pact, de val van de regering en de pensioenen online ook een rol. "Dat zijn zaken die geïnitieerd zijn in de actualiteit door bepaalde partijen of politici, en op Twitter een megafoon kunnen krijgen."

In de toekomst verwacht Picone dat het socialemediagebruik nog verder zal toenemen. Ook voorziet hij dat platformen als Facebook aan banden zullen worden gelegd. "Facebook is al onder vuur komen te staan omdat ze intransparant communiceerden over reclamegelden: wie besteedt wat en hoe?", sluit Picone af.

Een montage van een aantal Brusselse kiesfilmpjes vind je hieronder:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Brussel Kiest 2019, Vlaams Belang, Ike Picone, Sociale media, campagne

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni