Coronajaar 2020

Sociaal werker Stephanie Collingwoode Williams: 'Zeg elke dag opnieuw dat racisme bestaat'

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
28/12/2020

In 'Brussel 2020' blikken we in zeven afleveringen, met zeven Brusselaars, terug op het coronajaar 2020. Aflevering 6: sociaal werker en antropologe Stephanie Collingwoode Williams. Zij organiseerde mee de betoging voor Black Lives Matter in juni op het Poelaertplein. "Het was ironisch om vast te stellen dat na een betoging tegen politiegeweld, er uiteindelijk toch weer politiegeweld was."

Als woordvoeder van Belgian Network For Black Lives stond Collingwoode Williams in de vuurlinie net voor en na de BLM-betoging op het Poelaertplein. Er kwamen zo'n 10.000 demonstranten opdagen die zondag 7 juni.

"Ik ben nog altijd verbaasd door alle steun die we toen kregen. Dat bewees dat racisme en politiegeweld een probleem zijn en dat mensen dat probleem willen aanpakken", blikt ze terug. "We waren in een roes na de betoging, helaas hoorden we toen ook over de rellen die ontstonden."

Boekje te buiten

Na de betoging ontaardde het inderdaad in opstootjes met de politie en sneuvelden er winkelramen op de Elsensesteenweg en Louizalaan. De politie probeerde de betogers te bedaren, maar zou soms haar boekje te buiten zijn gegaan.

"We hoorden meteen verhalen en zagen beelden van het politiegeweld. Het is ironisch om vast te stellen dat er na een betoging tegen politiegeweld toch politiegeweld heeft plaatsgevonden", zegt Collingwoode Williams.

"Dit jaar heeft wel aangetoond dat er allianties kunnen ontstaan. Maar het blijft vermoeiend om elke dag opnieuw te moeten zeggen dat racisme nog bestaat. En dat zou eigenlijk niet meer moeten."

  • Bekijk het volledige interview in de video. Dinsdag in de laatste aflevering is het aan VUB-rector Caroline Pauwels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Samenleving , Coronajaar 2020 , Stephanie Collingwoode Williams , belgian network for black lives , betoging Black Lives Matter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni