Sinds 14 uur protesteren enkele tientallen Uber-chauffeurs voor het Brussels Parlement. Ze eisen een tijdelijke oplossing om opnieuw aan het werk te kunnen tot het taxiplan van de regering in werking treedt. “Anders gaan we heel Brussel opnieuw blokkeren.”

Sinds vorige week vrijdag om 18 uur kunnen Brusselse chauffeurs met een VVC-vergunning (verhuur van voertuigen met chauffeur) niet meer via Uber werken. Het Amerikaanse platform deactiveerde de app voor de VVC-chauffeurs na een arrest van het Brusselse hof van beroep. Vorige week woensdag, donderdag en vrijdag protesteerden honderden Uber-chauffeurs daartegen door verschillende belangrijke verkeersassen te blokkeren.

De Brusselse regering bereikte vorige week een akkoord over de langverwachte hervorming van de taxisector. Met het nieuwe taxiplan, dat ten vroegste volgende week vrijdag gestemd wordt in het Brussels Parlement, zouden Brusselse Uber-chauffeurs opnieuw legaal aan het werk kunnen. “Maar wij willen een tijdelijke oplossing tot het taxiplan er effectief is om zo snel mogelijk opnieuw te kunnen werken,” zegt Abdel, een van de chauffeurs die maandagnamiddag voor het Brussels Parlement staat te protesteren.

Tegenvoorstel Uber

Daar staat om 16 uur een bijeenkomst gepland tussen vertegenwoordigers van de meerderheids- en oppositiepartijen over de tijdelijke oplossing die de Uber-chauffeurs willen. “Wij gaan niet akkoord met het taxiplan, en als we amendementen willen toevoegen moeten ook die besproken worden en zijn we opnieuw vertrokken voor enkele weken,” zegt Brussels parlementslid van oppositiepartij CDH Christophe De Beukelaer. “Terwijl deze chauffeurs zo snel mogelijk aan het werk willen gaan.”

Bovendien heeft PS-fractievoorzitter Ridouane Chahid al laten verstaan dat het taxiplan in zijn geheel te nemen of te laten is. CDH steunt het tegenvoorstel van Uber zelf, waarbij in afwachting van het taxiplan een of meerdere artikels van de ordonnantie uit 1995 worden gewijzigd. “Dat kan heel snel gaan, het is de snelste manier om hen opnieuw te laten werken,” zegt De Beukelaer. Hij hoopt om 16 uur steun te vinden bij de meerderheid en de andere oppositiepartijen.

Ook de chauffeurs die voor het Brussels Parlement verzamelen hopen dat er een brede coalitie wordt gevormd voor het tegenvoorstel van Uber. “Er werd ons vorige week donderdag een tijdelijke oplossing beloofd,” zegt Uber-chauffeur Abdel nog. “Als we vandaag geen goed nieuws krijgen, gaan we heel Brussel opnieuw blokkeren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni