Youssef begint vandaag, maandag, aan zijn stage als stukadoor in een art-decoschool in Anderlecht. Zijn tewerkstelling maakt deel uit van een samenwerking tussen Vivaldis en Rising You. "Het project zorgt voor een professionele boost voor vluchtelingen, en betekent een oplossing voor knelpuntberoepen."

Het 'Rising You-project' is een samenwerking tussen sociale organisatie Rising You, de VDAB en Vivaldis. Het project wil 11 vluchtelingen aan werk helpen in de bouwsector. Op 5 augustus, vlak na het bouwverlof, startte hun stage. Die zal 10 werkdagen duren. Als de jongeren die goed doorkomen, krijgen ze eerst een interimcontract van zes maanden. Later volgt een vast contract.

Aan de stage ging een opleiding vooraf, om veilig in de hoogte te leren werken. Lessen Nederlands, specifieke bouwvaardigheden, het behalen van een veiligheidsattest en klimmen maakten deel uit van het curriculum tijdens de 18 weken durende cursus.

Youssef start maandag met zijn stage in een school in Het Rad in Anderlecht, waar hij instaat voor de renovatie van het gebouw. "Werken is belangrijk. En ik leer Nederlands in mijn opleiding", zegt hij. Dat zal zeker van pas komen voor zijn toekomstplannen, hij wil op termijn graag hogere studies aanvatten.

Win-winsituatie

Youssef is van Marokkaanse afkomst. Hij vluchtte het land uit en verblijft sinds 2 jaar in België. Daarvan woont de 20-jarige al 11 maanden bij zijn pleegouders in Geel. Zijn voorliefde voor klimmen bracht hem in contact met Rising You, dat uitdagende jobs op hoogte aanbiedt voor jonge vluchtelingen.

Voor dit project werkt de sociale organisatie samen met Vivaldis, dat op zoek was naar mensen die in de bouwsector willen werken, waar sommige jobs moeilijk ingevuld raken. In de toekomst zou het uitzendbureau de samenwerking met vluchtelingen ook naar andere sectoren willen uitbreiden.

"Wij willen mensen die een zware periode hebben doormaakt de kans op een tweede leven geven door hen via een carrière aan een toekomst te helpen", aldus CEO van Vilvadis Anke Ulens. "Het project zorgt ervoor dat vluchtelingen een job vinden, en dat knelpuntberoepen ingevuld raken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Anderlecht, Samenleving, rising you, vivaldis, vluchteling, werk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie