Deze twee projecten hebben één zelfde doel: de buren beter leren kennen

Luana Difficile
05/02/2024

Ken jij je buren? Laat ons eerlijk zijn, slechts een minderheid van de Brusselaars zal hier volmondig ja op antwoorden. De stille slachtoffers van die burenvervreemding zijn vooral alleenstaanden, nieuwkomers en ouderen. Vzw's ADO Icarus en Le Laboratoire willen daar elk op hun eigen manier verandering in brengen.

Twee verschillende projecten in twee verschillende delen van de stad, maar met dezelfde insteek: verbinding creëren tussen mensen van eenzelfde straat óf wijk. Lokaal Dienstencentrum ADO Icarus doet het met zijn project voor de 'Zorgzame Straat', vzw Le Laboratoire met '1km²'.

Op zaterdag 10 februari is het feest in de Léon Daumeriestraat in Neder-over-Heembeek. Ze vieren er de inhuldiging van hun Zorgzame Straat, het pilootproject van ADO Icarus. Op een jaar tijd hebben ze er met kleine en grote acties voor gezorgd dat de buren van deze straat met elkaar in contact kwamen. Ze organiseerden onder andere buurtfeesten, gemeenschappelijke aankopen en praatavonden en kregen steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Bewoner Roger Appelmans woont al tachtig jaar in de straat. "Vroeger was het hier geweldig, iedereen kende elkaar. Maar toen zat de straat in een dip. Sommige buren verhuisden, anderen stierven en hoe meer nieuwe mensen er kwamen wonen, hoe meer we van elkaar vervreemd geraakten. Op een jaar tijd lijkt het alsof, met het project van de Zorgzame Straat de sfeer van vroeger wedergekeerd is," aldus Roger.

"Je kan als buren zoveel voor elkaar betekenen, laten we kijken waar we goed in zijn en dat delen"

Conny Roekens

ADO Icarus

Een van de initatiefneemsters van het project is Conny Roekens van ADO Icarus. "De druk op de zorgsector is groot. Vooral sinds corona is er een zorgkloof ontstaan. Kleine attenties en hulp van de buren, kunnen het verschil maken. Voor sommige mensen verlengt dit de duur dat ze in hun eigen huis kunnen blijven wonen," aldus Roekens. "Je kan als buren zoveel voor elkaar betekenen, laten we kijken waar we goed in zijn en dat delen."

Vooroordelen vervagen

In een ander stukje Brussel volgt Emilie Vervust dezelfde filosofie. Ze is de oprichtser van vzw Le Laboratoire. Een jaar geleden startte ze met het project '1km². Hiermee wil ze mensen met elkaar in contact brengen die in een wijk van één vierkante kilometer vertoeven. Het pilootproject vond plaats in Sint-Lambrechts-Woluwe, dit jaar komen er nog twee gemeentes bij: Schaarbeek en Elsene.

In de eerste editie bracht ze bewoners van rusthuis Les Pléiades in contact met leerlingen van het tweede middelbaar van Les Dames de Marie. Ze maakten samen een podcast en kunstwerken voor in het rusthuis. "In het begin lijkt iedereen vooroordelen te hebben over elkaar. Het is fantastisch om te zien dat deze vooroordelen vervagen door samen met elkaar in discussie te gaan en dingen te maken," aldus Vervust. '"e gaat met dit soort projecten mensen niet fundamenteel veranderen, maar je plant wel denkbeeldige zaadjes."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni