Fietsambassadeur Leticia Sere bij Melina: 'Er is nood aan conflictvrije kruispunten'

© BRUZZ
07/12/2023
Updated: 07/12/2023 16.44u

Met haar boekhandel Grafik en vooral het succesvolle 'Drink & Draw'-evenement doet Leticia Sere dingen bewegen in haar buurt in Schaarbeek. Maar het ex-gemeenteraadslid zet zich ook sterk in voor fietsers, onder meer als coördinator van de Kidical Mass. "Er is nood aan conflictvrije kruispunten om meer mensen op de fiets te krijgen in Schaarbeek en overal in Brussel," zegt Sere bij Melina.

Sere is coördinator van de kinderfietsparade Kidical Mass, het kleine broertje van het fietsprotest Critical Mass. "Het is belangrijk om die kritische massa fietsers te hebben in Brussel", zegt Sere. "Kinderen hebben niet vaak de kans om te oefenen op straat. Dat is dus wat we doen." Volgens Sere toont die kinderfietsparade ook aan hoe we de openbare weg beter kunnen aanpassen aan kinderen. Intussen telt de organisatie zo'n 60 actieve vrijwilligers.

Maar Kidical Mass wil ook automobilisten bewust maken van die kwetsbare groep weggebruikers. "Het is soms zwemmen tussen de haaien", klinkt het. Volgens Sere is er vooral nood aan conflictvrije kruispunten en een betere handhaving in zone 30.

Drink & draw

Sere was gemeenteraadslid in Schaarbeek sinds 2018. In mei stapte ze uit de gemeenteraad om zich meer te gaan focussen op haar persoonlijke projecten, waaronder haar boekhandel slash "jeugdhuis voor illustratoren", Grafik in Schaarbeek. De zaak bestaat intussen vijf jaar. Haar geheim? "Gepassioneerd zijn, denk ik", zegt Sere.

Grafik is dan ook meer dan een boekhandel. De uitbaatster organiseert er elke week activiteiten, van workshops en expo's tot informatiesessies voor professionele kunstenaars, waar ze als 'sfeerregisseur' de ambiance stuurt. Een van haar succesvolste evenementen is ongetwijfeld 'Drink & draw', een concept waarbij je samen tekent en iets drinkt.

"Een plek waar je samen kan zijn, samen kunt tekenen, samen een glas kunt drinken en dingen uitwisselen, dat had ik gemist", legt ze uit. Het succes verklaart ze vanwege de laagdrempeligheid. "Ik denk dat mensen er zich op hun gemak voelen. Het is ook open voor alle niveaus, het is gratis en het materiaal is voorzien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni