Kandidaten van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schaarbeek in 2024

| Mathias Gyselen en Ange-Raïssa Uzanziga (vooraan) en Samira Atillah en Anil Demir (achteraan) vormen de nieuwe ploeg voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2024

Groen Schaarbeek met volledig nieuwe ploeg naar de kiezer

SVG
© BRUZZ
01/02/2024

Ange-Raïssa Uzanziga en Mathias Gyselen zullen in oktober de belangrijkste Nederlandstalige plaatsen innemen op de Ecolo-Groen-lijst in Schaarbeek.

Eerder werd al aangekondigd dat eerste schepen in Schaarbeek Vincent Vanhalewyn (Ecolo) die lijst zal trekken, gevolgd door Farida Tahar (Ecolo). Toen klonk het dat Arnaud Verstraete (Groen) op de derde plaats zou staan, maar die maakte onlangs bekend dat hij uit de politiek stapt.

Groen Schaarbeek komt nu met een volledig nieuwe ploeg.

Ange-Raïssa Uzanziga krijgt de meest zichtbare plaats. Op drie, vier of vijf, daarover moet nog duidelijkheid komen. Uzanziga heeft Rwandese roots. Ze werkte tot voor kort op het kabinet van minister Elke Van den Brandt (Groen), was eerder al voorzitter van de Schaarbeekse groenen en is OCMW-raadslid.

Uzanziga voert al langer de strijd tegen kansarmoede in het onderwijs en daarbuiten, onder meer bij Teach for Belgium. Ze hoopt hier ook in de gemeentepolitiek een steen te kunnen verleggen. Ze wil er ook zijn voor iedereen: “Als kind van vluchtelingen weet ik hoe belangrijk het is dat je stad of gemeente een plek is waar je je thuis voelt. Het geeft een gevoel van verbondenheid en maakt fier, maar ook verantwoordelijk.”

Voormalig mensenrechtenadvocaat

Mathias Gyselen is de nieuwe voorzitter van de Schaarbeekse groenen. Ook hij zal een zichtbare plaats krijgen op de Ecolo-Groen-lijst. Gyselen is voormalig mensenrechtenadvocaat en werkt vandaag op het kabinet van Petra De Sutter (Groen). Gyselen is tegelijk ook eerste opvolger voor het Vlaams parlement.

Gyselen benadrukt de duidelijke keuze die de Schaarbeekse groenen maken voor veilig verkeer en gezonde lucht. “Onze straten en pleinen zijn de gemeenschappelijke living van álle Schaarbekenaren en daar moet iedereen zich in de eerste plaats veilig en gezond kunnen voelen.”

Verder zullen ook Anil Demir, medewerker bij federaal minister Tinne Van der Straeten (Groen) en voormalig De Morgen-journaliste Samira Atillah een plekje krijgen op de lijst.

Atillah is zelf ook kandidaat voor het Europees parlement, waar zij de derde plaats krijgt. Demir, die veel ervaring heeft in het onderwijs, is kandidaat op de Brusselse lijst.

De nieuwe ploeg bedankt schepen Adelheid Byttebier (Groen) en de gemeenteraadsleden Arnaud Verstraete en Anthony Baert voor het werk van de voorbije zes jaar. “De Groenen hebben het verschil kunnen maken. We zijn vastberaden om die strijd voort te zetten en laten niemand achter.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Brussel kiest: gemeente , Politiek , Vincent Vanhalewyn , Ange-Raïssa Uzanziga , Farida Tahar , Mathias Gyselen , Anil Demir , Samira Atillah , Leticia Sere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni