Bouwmeester: 'Bevolkingsexplosie is kans, geen probleem'

© tvbrussel
09/01/2015

Tot voor kort was hij Antwerps bouwmeester, maar sinds begin januari neemt hij dezelfde taak op in Brussel. Kristiaan Borret is te gast bij Gui Polspoel om het te hebben over de stedenbouwkundige uitdagingen die hem in onze hoofdstad te wachten staan.

Als bouwmeester gaat Borret de komende vijf jaar waken over de kwaliteit van de nieuwe gebouwen en openbare ruimte in het Gewest. Borret is afkomstig uit Gent en werkte de voorbije jaren dus in Antwerpen. Maar hij woont wel al twintig jaar in Brussel. "Zoals zoveel Vlamingen ben ik in Brussel komen wonen", vertelt hij aan Polspoel. "Eerst in de Dansaertwijk en nu elders in de stad. Ik ken dus het terrein en ben heel erg blij dat ik mij nu ga kunnen inzetten voor mijn eigen stad."

In het gesprek met Polspoel heeft Borret het verder over de moeilijke positie van een bouwmeester. "Het is altijd een beetje koorddansen", klinkt het. "Je moet enerzijds kritisch zijn, anders moet je geen bouwmeester willen worden, maar je moet ook een vorm van loyauteit vertonen. Je mag gaan bloempot zijn, maar ook geen lastpak. In beide gevallen heb je geen invloed. Het komt erop aan ergens in het midden een plaats te vinden."

Borret wil in Brussel vooral de coherentie en de continuïteit versterken. "Men zegt vaak dat er in Brussel geen visie is op stedenbouw en architectuur, maar dat vind ik niet juist. Het probleem is de afstand tussen de visie en de realisaties op het terrein."
Die afstand is te verklaren door de verschillende bestuursniveaus en omdat veel projecten enorm lang aanslepen. "Als het vijf jaar duurt om een gebouw neer te zetten dan gaat de dynamiek van de wedstrijd verloren en worden te veel toegevingen gedaan", aldus Borret.

Vaak wordt gezegd dat Brussel recente iconische gebouwen mist. Maar opmerkelijke gebouwen zijn geen doel op zich voor Borret. "Een gebouw moet vooral ook een impact hebben om de omgeving. Het moet een hefboom zijn voor de vernieuwing van een wijk." Het plan voor een museum in de kanaalzone zou een dergelijke katlysator kunnen zijn volgens de bouwmeester.

Torens niet alleen in het centrum
Tot slot ziet Borret de bevolkingsgroei (120.000 inwoners tegen 2020) als een uitdaging. "Ik weiger dat als een probleem te zien. Na jaren van doemdenken over de stad die leegloopt en achteruitgaat, zitten we nu eindelijk in een situatie dat de stad boomt. We zullen veel woningen moeten bijbouwen maar we kunnen dat gebruiken om delen van de stad op te waarderen die daar tot nu toe niet voor in aanmerking kwamen."

Concreet denkt Borret denkt daarbij aan de tweede kroon, het stadsweefsel uit de twintigste eeuw. "De demografische groei mag er niet toe leiden dat we heel veel torens in het centrum willen bouwen. We zullen die moeten uitspreiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni