Nieuw Muntseizoen brengt opera over Joods-Brusselse Simon Gronowski

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
15/03/2018

Ongezien vroeg presenteert De Munt haar nieuwe seizoen 2018-2019 al. “De programmatie is een synthese van twaalf jaar aan producties,” zo vat intendant Peter de Caluwe het aanbod samen op de persconferentie van vandaag.

Het operaseizoen heeft traditioneel een thema, dat ditmaal zeer breed gaat: het schone, het goede en het ware (naar Goethe). De Caluwe refereert daarvoor naar missionaris-filosoof Hermann Hesse: ‘De waarheid wordt geleefd, niet gedoceerd’.

De aftrap in september komt De Toverfluit van Mozart toe, met veel Belgische zangers, zelfs Brusselse Knaben uit het Kinderkoor van de Munt. Het enigmatische, laatste werk van Mozart wordt volledig terug in vraag gesteld, naar muziekuitvoering en regie. Regisseur Romeo Castellucci speelt met de dualiteit die alomtegenwoordig is in het werk. De eerste akte beantwoordt aan de barokstijl, in de tweede akte slaat de toon volledig om naar het hedendaagse. Intrigerend.

Frankenstein

Ook de langverwachte wereldcreatie Frankenstein, op muziek van Mark Grey, staat geprogrammeerd. Een werk dat veel vragen over de maatschappij opdist, geprikkeld door het monster-van-dienst, tenor Topi Lehtipuu. Verder ook de creatie Push, van Howard Moody, dat recent van de Engelse operaliefhebbers staande ovaties kreeg.

Het werk is gebaseerd op het leven van de nog levende Brusselaar Simon Gronowski, die als kind uit het konvooi Mechelen-Auschwitz werd geduwd door zijn moeder die het concentratiekamp niet overleefde. De man vertelde jarenlang de gruwel van zijn kindertijd, als getuigenis van de naziterreur in scholen. De afgeleide opera, die in oktober op het Battle Festival (East Sussex) in première ging, is in maart 2019 in Brussel te horen.

Vijfmaal uitgesteld

Luchtig en amusanter worden de Italiaanse opera’s dit seizoen. Eerst Don Pasquale (Gaetano Donizetti), dat 175 jaar creatie viert, en het ideale kerstproductie is voor dirigent Alain Altinoglu. Altinoglu, die trouwens belooft heeft om tot 2025 (samen met De Caluwe) bij De Munt te blijven. En eveneens in december, de Belgische première van de komische opera Re Orso (Marco Stroppa) in het Théâtre National.

Re Orso is al vijfmaal uitgesteld, en De Caluwe heeft er openlijk genoeg van. De Caluwe: “We hebben hiervoor de tussenkomst nodig van het taxshelter-systeem, dat nog steeds niet toepasbaar is op federale instellingen. Enkel de cultuursector in Vlaanderen en Wallonië kan ermee scoren, een soort van vervalste concurrentie die de overheid initieert. We zijn daardoor al driekwart miljoen euro misgelopen. Re Orso zit mee in de verwachte taxshelter-subsidie van 2,5 miljoen euro die we dit seizoen verwachten. Iedere dag dat van uitstel, verliezen we hierdoor geld."

Concerten

Ook staan twee concertante stukken (uitvoeringen zonder decor) op het programma: Robert Le Diable (Giacomo Meyerbeer) , in zijn beginjaren een kaskraker van jewelste, en nu haast miskend – de uitvoering duurt 4u30. En er is ook The Rake’s Progress (Igor Stravinsky) onder leiding van Barbara Hannigan. Hannigan brengt voor haar debuut in De Munt haar eigen Ludwig Orchestra mee. Volgen nog ‘miskende parels’ als La Gioconda naar Victor Hugo (Amilcare Ponchielli), sinds 1939 niet meer in De Munt vertoont. En Van het huis der dood (Leos Janacek), nog zo een ‘harde’ opera vol mannenellende, gebaseerd op de geschriften van Dostojevski in het concentratiekamp. Ditmaal in een regie van duivel-doet-al Warlikowski.

De concertenprogrammatie wordt gedomineerd door de acht symfonieën van Beethoven die huisdirigent Alain Altinoglu voor zijn kerfstok neemt. Uniek daarbij is dat er telkens nieuwe creaties aan toegevoegd worden, van onder meer Mauricio Sotelo, Bernard Foccroulle en Wim Hendrickx.

De Munt-samenwerking met Anne Teresa De Keersmaeker, die een kwarteeuw viert, stoft haar oudere oeuvre een seizoen lang af. Door de stopzetting van de samenwerking met Sidi Larbi Cherkaoui ( waarvan enkel het oudere Sutra nogmaals te zien zal zijn) en Sasha Waltz, zal tegen het seizoen 2019-2020 naar nieuwe choreografen uitgekeken worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo, munt, opera

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni