Fouad Ahidar over 11 juli: ’Jongeren moeten het Nederlands volledig omarmen'

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/07/2020
Ook in:
nl fr

Fouad Ahidar (sp.a-one.brussels) heeft als voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn 11 juli-boodschap verpakt in een flitsende video. Daarin laat hij vooral bekende en minder bekende Brusselaars aan het woord. “Dat was voor mij een absolute must. Politici komen op andere momenten al meer dan genoeg aan bod.”

In normale omstandigheden verzamelen op 11 juli zo’n 650 genodigden in het Brusselse stadhuis om te luisteren naar onder meer de voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook de voorzitter van de VGC-raad Fouad Ahidar (sp.a-one.brussels) zou er normaal gezien zijn 11 juli-boodschap verkondigen. Maar net zoals bij heel wat andere evenementen gooit het coronavirus ook hier roet in het eten.

‘We zijn goed bezig’

Het inspireerde Ahidar tot het maken van een video. Daarin laat hij vier bekende en minder bekende Brusselaars aan het woord over wat de Vlaamse gemeenschap voor hen betekent. “Dat was voor mij een absolute must. Politici komen op andere momenten al meer dan genoeg aan bod,” zegt hij daarover aan BRUZZ.

Onder anderen dj Lefto en VUB-rector Caroline Pauwels passeren de revue. Maar ook jeudwerker en muziekproducer Robert Bagunda en afdelingshoofd van de dienst Intensieve Zorgen van het UZ in Jette Elisabeth De Waele delen hun gedachten over de rol die Vlamingen en Nederlandstaligen in de hoofdstad spelen.

"De uitbraak van het coronavirus heeft ons doen beseffen hoe belangrijk een gemeenschap kan zijn"

Fouad Ahidar, voorzitter van de Raad van de VGC

SPA Fouad-Ahidar BRUZZ ACTUA 1662

“De uitbraak van het coronavirus heeft ons doen beseffen hoe belangrijk een gemeenschap kan zijn. We zijn er in deze moeilijke tijden voor elkaar geweest en moeten er alles aan doen om elkaar te blijven ontmoeten. Daarom geloof ik in de Vlaamse gemeenschap. We zijn goed bezig,” zo begint Ahidar zijn virtuele speech in een lege zaal.

De voorzitter benadrukt dat iedereen meer dan ooit welkom is om deel uit te maken van de Vlaamse gemeenschap. Zeker zij voor wie het leven niet van een leien dakje loopt. “Brussel is een open huis, en het is net die openheid die van ons een krachtige, succesvolle en trotse samenleving maakt.”

VUB-rector Pauwels beaamt dat en ziet daar in ‘het onderwijs van de bovenste plank in de hoofdstad’ een bewijs van. Dj Lefto legt dan weer de nadruk op ‘het groot gevoel van verbondenheid in de stad’. De concertzalen in de stad roemt hij als katalysator daarvan. In een laatste trip neemt Ahidar ons mee naar het UZ Brussel waar de laatste maanden zo’n 650 coronapatiënten verzorgd zijn geweest.

‘Nederlands mag geen schaamlapje zijn’

Gevraagd om een bijkomende reactie wijst Ahidar op het belang van taal om de Vlaamse gemeenschap nog hechter te maken. “Er komt een nieuwe generatie aan die perfect tweetalig zal zijn opgeleid. Toch zie je dat er bij hen vaak nog een grote terughoudendheid is om op straat ook echt Nederlands te spreken. Sommige jongeren schamen zich daar nog altijd voor, zonder dat ze daar een reden voor hebben. Dat moeten we aanpakken. We moeten hen het Nederlands weer volledig laten omarmen en zo de taal bij iedereen een positief imago geven.”

"We moeten ervoor zorgen dat iemand aanspreken in het Frans én het Nederlands de norm wordt in plaats van de uitzondering"

Fouad Ahidar, voorzitter van de Raad van de VGC

Uit recent onderzoek van BRUZZ blijkt dat het personeel van de openbare diensten in dertien Brusselse gemeenten niet struikelt over het Nederlands. Ahidar ziet daar ruimte voor verbetering. “Het tijdperk van de flamands de service ligt echt wel achter ons. Taaltesten bij aanwervingen hebben daartoe bijgedragen, maar we moeten ervoor zorgen dat iemand aanspreken in het Frans én het Nederlands de norm wordt in plaats van de uitzondering. Dat is absoluut een streefdoel voor de komende jaren,” aldus Ahidar nog.

Vlaamse feestdag in Brussel 2020

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. Door corona bleven de danspartijen misschien wel uit, maar werd er wel gefeest. BRUZZ volgde zaterdag het feest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , Samenleving , Vlaamse feestdag in Brussel 2020 , Fouad Ahidar , voorzitter raad van de VGC , 11 julitoespraak , Vlaamse feestdag

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni