Tiental vrouwen zonder papieren springt in op basisschool 'De Kleurdoos'

© Belga
10/06/2022

Middenveldorganisaties zoals ACV, ABVV, Kifkif, Vriendschap Zonder Grenzen en vele andere voerden vrijdag actie om de vele mensen zonder papieren in ons land in te schakelen op de arbeidsmarkt. In hartje Brussel stak een groep vrouwen zonder wettig verblijf een handje toe op basisschool 'De Kleurdoos'. Daarnaast zijn er nog twee symbolische acties, in Brugge en Antwerpen.

De boodschap van de middenveldorganisaties is duidelijk. Duizenden vacatures raken niet ingevuld en een deel van de oplossing ligt voor het grijpen: schakel mensen zonder wettig verblijf in. Dit levert volgens de actievoerders alleen maar winst op, voor de werkgevers, voor de migrant, voor de samenleving en voor de economie.

Naar schatting leven er tot 150.000 mensen zonder papieren in België, weet Stefaan Peirsman van christelijke vakbond ACV: "We stellen vast dat er al heel lang heel veel mensen zonder papieren in ons land zijn, we stellen ook vast dat die niet teruggaan. Het wordt tijd dat mensen die hier al heel lang zijn een kans krijgen. Geef ze werk, laat ze zich bewijzen, en haal ze uit de uitbuiting waar ze vandaag vaak in zitten."

Brusselse basisschool

In basisschool De Kleurdoos in hartje Brussel vangt een tiental vrouwen zonder geldige verblijfspapieren de kinderen op tijdens de speeltijd. Initiatiefneemster van deze actie, Riet Dhont van Vriendschap zonder Grenzen, legt uit: "Die mensen helpen op de speelplaats, in de refter, en ondertussen kunnen de leerkrachten op hun gemak een kop koffie drinken of vergaderen, zodat zij niet alles moeten doen op school."

Eén van die helpende handen is Rika Tajik. Zij is een Afghaanse die al zeven jaar zonder geldige papieren in ons land verblijft: "Ik zou graag mensen verzorgen, in een woonzorgcentrum, maar zonder papieren kan dat niet."

Mahdi: 'Werken is voor mensen die hier al legaal zijn'

De middenveldorganisaties voeren de actie nu om een boodschap te sturen naar de federale werkgelegenheidsconferentie van 14 en 15 juni. Het thema van die conferentie is arbeidsmarktintegratie van personen met een herkomst buiten de EU.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert op de actie: "Ik ben volledig voor het activeren van mensen op de arbeidsmarkt. Maar dan wel van mensen die hier al legaal zijn. Wie hier wil komen werken, moet een aanvraag indienen vanuit het buitenland en niet vanuit onwettig verblijf in België. Anders moedigen we mensen aan onwettig naar hier te komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , mensen zonder papieren , sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni