— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Kartout: ‘Waarom heeft de CD&V zo weinig geïnvesteerd in tweetaligheid?’

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 10 mei 2019

Het statuut van het Nederlands in Brussel is een oud zeer. Zeker op het administratief niveau is het nog niet altijd vanzelfsprekend om als Nederlandstalige in jouw taal bediend te worden. Zowel CD&V en NV-A hebben dit in hun programma staan. Toch wees Elias Kartout, lijsttrekker voor de Kamer van N-VA, naar CD&V als medeverantwoordelijke voor de achteruitgang van de tweetaligheid.

“We hebben taalwetten in dit land die de Brusselse overheden verplichten om iedere burger in hun taal aan te spreken. We moeten ervoor zorgen dat dit gerespecteerd wordt. De Brusselse politiek en vooral de Franstaligen hebben geen inspanningen gedaan om te zorgen dat de wet werd nageleefd,” zegt Kartout.

Hoe dat zou moeten gebeuren, gaf Kartout niet aan. Wanneer Laureys de mogelijke pistes voor een verbetering van de tweetaligheid opsomde, vroeg de NV-A-kandidaat zich af waarom de CD&V daar niet eerder werk van had gemaakt.

Brussel aantrekkelijk maken voor Vlaamse ambtenaren

Laureys benadrukte oplossingen: “We moeten van de Brusselse overheden een aantrekkelijke werkgever maken, ook voor Nederlandstaligen. Maar we moeten ook, zonder ontslagen, Franstalige ambtenaren tweetalig maken. Bijvoorbeeld via het Huis van het Nederlands.”

Volgens Laureys is zijn partij niet de schuldige voor de afname van de tweetaligheid. “Maar, daarin komen wij de NV-A tegemoet, de tweetaligheid moet deze keer ingeschreven worden in het regeringsakkoord.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?