Groen en Ecolo vragen om hoorzitting topman Dienst Vreemdelingenzaken

TRO
© BRUZZ
12/11/2021
Updated: 12/11/2021 19.08u

Er is een video opgedoken waarin Freddy Roosemont, topman van de Dienst Vreemdelingenzaken, de hongerstakers in de VUB probeert te overtuigen dat de helft van hen kans maakt op een regularisatie. De video dateert van 17 juli deze zomer. De hongerstaking eindigde op 21 juli. Intussen vragen Ecolo en Groen om een hoorzitting met Roosemont voor de commissie Binnenlandse Zaken.

In de video is te zien hoe Roosemont de hongerstakers voorhoudt dat ze 50 procent kans hebben op een regularisatie, wanneer zij individueel een nieuwe aanvraag indienen. "De staatssecretaris en ik zijn vrij helder geweest. Op dit moment is 50 procent van de aanvragen positief. Dat is een op twee. Dat is gestegen, het is nooit zo erg gestegen." Roosemont probeerde hen daarmee aan te moedigen om de hongerstaking te beëindigen en allen individueel een regularisatie-aanvraag in te dienen. De hongerstakers zelf hadden altijd gezegd alleen voor een collectieve regularisatie weer te gaan eten.

Enkele dagen later werd de hongerstaking, waaraan 475 illegaal in ons land verblijvende mensen vanaf 23 mei deelnamen, toch beëindigd. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) benadrukte na afloop en nu nog altijd dat er geen toegevingen of uitzonderingen werden beloofd aan de hongerstakers. De hongerstakers en hun vertrouwenspersonen zeggen dat er wel bepaalde toezeggingen gedaan werden. Vorige week belegden zij een persconferentie, omdat volgens hen tot nog toe veel minder dossiers werden goedgekeurd dan verwacht en beloofd werd door de staatssecretaris en Roosemont.

Vorige week traden de ex-hongerstakers naar buiten omdat volgens hen veel minder regularisatie-aanvragen tot nu toe werden goedgekeurd dan hen was voorgehouden.

'Verkeerd begrepen'

Nu duikt er dus een video op waarin Roosemont, die als topman van DVZ nauw betrokken was bij de onderhandelingen om de hongerstaking te doen stoppen, de hongerstakers probeert te overtuigen van hun individuele kansen op een regularisatie. Hij noemt daarbij nadrukkelijk een kans van 50 procent. Een percentage dat voorlopig volgens de hongerstakers nog lang niet gehaald wordt. Mahdi zelf zei vorige week aan BRUZZ dat 5 van de 15 regularisatie-aanvragen van de hongerstakers voorlopig positief beoordeeld werd.

Tegenover De Morgen zegt hij dat hij verkeerd begrepen is. “Ik heb hen uitgelegd dat we hun aanvragen zouden behandelen als de andere. En daar is er momenteel, afhankelijk van maand tot maand, een succesratio voor alle aanvragen in ons land van 45 tot 50 procent. Wij bekijken geval per geval.”

Hoorzitting

Intussen vragen Ecolo en Groen om een hoorzitting met Roosemont in de commissie Binnenlandse Zaken. Voor parlementsleden Simon Moutquin (Ecolo) en Eva Platteau (Groen) "toont deze video aan dat meneer Roosemont op een zeer informele manier in contact is gekomen met de hongerstakers over de mogelijkheden van regularisatie. Deze feiten roepen veel vragen op. Als parlementsleden is het onze plicht te weten te komen hoe deze gesprekken met de sans-papiers zijn verlopen." De volksvertegenwoordigers zeggen ook te zullen terugkomen op de vertraging in de regularisatiedossiers.

De commissie vindt volgende week achter gesloten deuren plaats en zal staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) verhoren en de vier betrokken personen bij de onderhandelingen van de hongerstaking: advocaten Alexis Deswaef en Marie-Pierre de Buisseret, de coördinator van het Burgerplatform BXLRefugees, Mehdi Kassou, en de priester van de Begijnhofkerk, Daniel Alliet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie