Luister-tip

Elke Van den Brandt over mobiliteitsweek: 'Stad moet op kindermaat'

16/09/2022
Updated: 16/09/2022 19.34u

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den brandt wil een stad waar kinderen op straat kunnen spelen, met meer groen en betere lucht. Dat is dan ook het thema van de mobiliteitsweek dit jaar 'een stad op kindermaat'. Momenteel is nog 70 procent van de openbare ruimte ingericht voor auto's, daar moet nu met de nieuwe circulatieplannen verandering in komen. Er moet meer ruimte vrijgemaakt worden voor fietspaden, groen en speelpleintjes voor kinderen.

Met de nieuwe circulatieplannen moet het doorgaand verkeer in Brussel gekanaliseerd worden naar de hoofdassen, zodat woonwijken autoluw worden. Enkele van die plannen zijn al ingevoerd, onder andere in Anderlecht. In de Kuregemwijk in Anderlecht komt veel kritiek op het recent ingevoerde plan, er gebeuren sabotage-acties en de bewoners willen terug naar voorheen. Van den Brandt vindt het nog te vroeg om het plan nu al te kunnen evalueren, omdat mensen de tijd nodig hebben om zich aan te kunnen passen. Op termijn is er zeker ruimte voor aanpassingen, maar die moeten goed doordacht worden.

Ook is ze nog steeds voorstander voor de slimme kilometerheffing, zodat niet het bezitten van een auto belast wordt, maar het gebruik ervan. Op die manier worden mensen die de auto minder gebruiken financieel beloond en wordt alternatieve mobiliteit nog aantrekkelijker. Openbaar vervoer, bijvoorbeeld is nu al vrij goed uitgebouwd in Brussel, maar wordt nog versterkt door extra buscapaciteit en nieuwe metrotoestellen.

We spreken Brussels minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in BRUZZ 24 over de uitdagingen op vlak van mobiliteit in Brussel: de soms moeizame invoering van de circulatieplannen, de mislukking van de kilometerheffing Smart Move en de plannen voor de toekomst.

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie