Waarom ligt het fietspad niet tussen het voetpad en de parkeerstrook?

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 16 september 2022

Naar aanleiding van Autoloze Zondag stelt Bram elke dag een mobiliteitsvraag. Vandaag luidt die: "Waarom ligt het fietspad niet tussen het voetpad en de parkeerstrook?". Jesse Pappers, mobiliteitsexpert aan de VUB, geeft antwoord.

Volgens Pappers zijn Brussel en Belgiƫ te laat beginnen nadenken over de plaats van de fiets en het fietspad in het verkeer. Begin van de vorige eeuw zijn verschillende werken opgesteld en werd de publieke ruimte stelselmatig aan auto's gegeven. Het aantal auto's is blijven toenemen en daardoor ook het aantal parkeerplaatsen.

Pas de laatste tien jaar is men beginnen nadenken over de fietsers, maar intussen was de enige overgebleven ruimte voor fietsers op de rijbaan. Vaak wordt ook niet eens een echt fietspad voorzien, maar bestaan de paden slechts uit een likje verf.

"In Nederland realiseerde men in de jaren 70 al dat niet alle openbare ruimte in functie van de automobilist aangelegd mag worden", zegt Pappers. "Daarom zijn daar veel meer fietspaden die zich tussen de parkeerstrook en het voetpad bevinden, weg van het rijvak."

"Voor Belgiƫ en Brussel is nog steeds een ommezwaai mogelijk, bij nieuwe fietspaden wordt er absoluut rekening gehouden met de positionering ervan. Alleen zal het nodig zijn om parkeerplaatsen te schrappen om alle fietspaden op de juiste plaats aan te leggen en die maatregel heeft weinig politiek draagvlak. Ook is het heraanleggen van wegen een hele dure aangelegenheid."

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?