Laatste MegaVino voor organisator Alain Bloeykens

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 19 oktober 2018

Voor de twintigste keer al vindt in Brussels Expo Megavino plaats, hoewel je het ook MegaBeer of MegaSpirit mag noemen. Want dit jaar is er ook bier en sterke drank. België is voor het eerst ook gastland. Het aantal hectaren wijngaard en ook het aantal wijnbouwers is in ons land op 10 jaar tijd bijna vervijfvoudigd. De man achter MegaVino is al 20 jaar lang Alain Bloeykens. Maar deze editie is voor hem ook de laatste.

De wijnbouwers uit ons land kenden een zeer goed oogstjaar 2018. De productie gaat al jaren in stijgende lijn. In tien jaar is die vervijfvoudigd. In het topjaar 2015 werd voor het eerst de kaap van 1 miljoen liter overschreden. België kent intussen al 130 erkende wijnproducenten en in 2017 kwam er nog 341 hectare aan erkende wijngaarden bij in ons kleine land.

Belangrijke wijngaarden voor België zijn bijvoorbeeld wijnkasteel Genoels-Elderen nabij Tongeren, Wijndomein Waes nabij Gent of de schuimwijnen van domein Chardonnay Meerdael. Aan Waalse kant zijn de wijnen van Chateau Bon Baron en de schuimwijn van Ruffus enkele aanraders. "In Brussel kunnen we niet echt van wijnbouw spreken," zegt woordvoerder Alain Bloeykens. "De wijnbouwer in het Josaphatpark was naar mijn weten de enige."

Buitenlandse domeinen

Naast de centrale Belgische stand kan de wijnliefhebber ook kennis maken met de stand 'Belgische wijnbouwers wereldwijd'. Daar laat een ruime vertegenwoordiging van Belgische wijnbouwers die domeinen in het buitenland cultiveren hun producten proeven Zoals elk jaar zijn de belangrijk wijnlanden Frankrijk, Italië, Argentinië of Zuid-Afrika goed vertegenwoordigd, maar er zijn ook minder bekende te ontdekken, zoals Kroatië, Moldavië of nieuwkomer Armenië.

"Discover, taste and learn" is de nieuwe slogan van Megavino. Vorig jaar werd de wijnbeurs al uitgebreid met de alcoholdranken Mega Spirits en dit jaar komt daar nog Mega Beers bij, een extra knipoog naar gastland België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?