Parket onderzoekt beelden van politie te paard die persoon in Ter Kamerenbos omverrijdt

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 2 april 2021
Updated: 02-04-2021 - 15:31

Op sociale media circuleren beelden van een groep agenten te paard in het Ter Kamerenbos die een vrouw omverrijden. In een poging om de massa mensen op het nepfestival ‘La Boum’ uit elkaar te drijven zette de politie de grove middelen in, zoals waterkanonnen, paarden en traangas. De agenten zelf werden ook bekogeld met glazen flessen en benadrukken dat ze pas na verschillende waarschuwingen hebben ingegrepen.

Het nepfestival ‘La Boum’ dat aanvankelijk op een aprilgrap leek, is uitgemond in een gespannen confrontatie tussen verschillende mensen die de coronamaatregelen niet naleefden en de politie. Agenten werden daarbij bekogeld met glazen flessen en verschillende politievoertuigen zijn gevandaliseerd. Tot nu toe gaat het om minstens 26 gewonde agenten, 7 politiepaarden en 8 feestvierders.

Op sociale media doen nu verschillende beelden de ronde van de harde aanpak van de politie ter plaatse. Daarop zien we bijvoorbeeld een achttal agenten te paard die de massa uiteen proberen drijven en daarbij een persoon langs achter omverrijden zonder te vertragen. Een aantal omstaanders schieten het slachtoffer te hulp dat op de grond blijft liggen. Het is niet duidelijk hoe die er nu aan toe is.

Het parket gaat de beelden onderzoeken, dat meldt VRT.

'Bekijken of het proportioneel was'

Heel wat politici reageerden verontwaardigd na het uit de hand gelopen nepfestival, zoals minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die het onaanvaardbaar vindt dat agenten gewond raakten tijdens hun opdracht. "Ik heb verschillende beelden gezien, maar het is te vroeg om een oordeel te vellen. Ik ga het onderzoeken, maar uiteraard moet het optreden altijd proportioneel zijn en zullen we dat verder bekijken", reageert Verlinden in VRT over de beelden van de agenten te paard.

Ook burgemeester Philippe Close (PS) laakt het geweld naar de politie toe: "De mensen die er nog waren toen de politie de eerste arrestaties uitvoerde, wisten dat er een probleem was. Ik zal nooit toestaan dat mensen stenen en flessen naar de politie gooien." Close is niet van plan om het Ter Kamerenbos te sluiten, ook al zijn er vanavond opnieuw feestjes gepland, omdat hij Brusselaars de vrijheid om er te wandelen niet wil ontnemen.

'Misschien niet volledige plaatje'

Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere reageert dat ze niet op elk individueel beeld dat de ronde doet op sociale media kunnen reageren. “We moeten de authenticiteit ook nagaan en we moeten er ook rekening mee houden dat maar een deel van het verhaal wordt getoond.”

Van de Keere roept alle mensen die ontevreden zijn over het politieoptreden op om dat te melden. “Zo kan dat worden nagekeken. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen binnengekomen.”

Vakbondsafgevaardigde bij de Brusselse politie, Rudy Harnie, benadrukt dat de beelden kort zijn en misschien niet het volledige plaatje laten zien. “Je weet bijvoorbeeld niet wat er vlak voor is gebeurd. De beelden moeten geanalyseerd worden om er een uitspraak over te kunnen doen”. Hij voegt toe dat “het niet zo makkelijk is om iets bruusk te ontwijken met een paard.

De locatie van de feiten zorgt volgens Harnie voor een extra moeilijkheid: “Het Ter Kamerenbos is enorm uitgestrekt. Het is moeilijk om te beschrijven waar je je precies bevindt als je bijvoorbeeld een ziekenwagen nodig hebt. We bekijken nu hoe we dit probleem kunnen aanpakken.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?