Directeur Kunst en Geschiedenis bereidt renovatie voor: museum tot tien jaar dicht

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 2 juli 2021

Bruno Verbergt, de nieuwe directeur van het Museum Kunst en Geschiedenis, werkt aan een masterplan dat ook een grondige renovatie van het Jubelparkmuseum omvat. Dat gebouw verkeert al jarenlang in slechte staat en is aan vernieuwing toe. De plannen staan nog in hun kinderschoenen, maar de ambitie is duidelijk: het museum tot in de 21ste eeuw brengen.

"Jarenlang is er te weinig gedacht over het geheel, over hoe we het museum in de 21ste eeuw moeten brengen," verklaart Verbergt. "Brusselaars, Belgen en buitenlanders zien dat er veel musea eigentijdser zijn en schamen zich een beetje. Terwijl de collectie van wereldniveau is, vergelijkbaar met het Rijksmuseum, het Louvre en het British Museum."

Verbergt is niet aan zijn proefstuk toe: eerder was hij operationeel directeur van het AfricaMuseum in Tervuren en leidde hij de grootschalige renovatie van dat museum in vijf jaar in goede banen.

Lange sluiting

Een ingrijpende renovatie, goed voor ruim 200 miljoen euro, betekent ook dat het museum mogelijk voor lange tijd zou sluiten, zeker tot tien jaar. Een concreet plan is er nog niet: zo kunnen alle gedeeltes van het museum in één keer dicht gaan, of men kan ook voor een gefaseerde aanpak kiezen. "Soms is de korte pijn beter, en betekent 'gefaseerd werken' dat de werkzaamheden veel langer zullen duren", waarschuwt Verbergt.

Verbergt heeft zijn plannen afgestemd met de federale regering, met name met PS-staatssecretaris Thomas Dermine, bevoegd voor de federale instellingen. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zijn op 8 augustus 1835 opgericht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?