Brusselse vriendinnen lanceren initiatief om kledij in te zamelen voor daklozen

Lis Vanheule
23/12/2022

De vriendengroep van Jasmina en Peyman lanceerde vorige week een oproep op Instagram om warme winterkledij te doneren voor de daklozen in Brussel. Daarna stroomden de berichten binnen van weldoeners. Vorige week vrijdag stonden ze aan het Zuidstation samen met het Rode Kruis voor de bedeling van de kledij en ondertussen zijn al bezig met een nieuwe actie.

@wedobxl, zo heet de Instagram-pagina die de studenten Jasmina en Peyman lanceerden voor het organiseren van hun ophaalactie. Via die weg riepen de vriendinnen op om hen een berichtje te sturen indien je warme winterkledij, dekens of hygiënische producten beschikbaar hebt, die je graag wil doneren. Die spullen gingen ze dan zelf ophalen bij mensen aan huis.

Vorige week vrijdag trokken de vriendinnen voor de eerste keer de straat op om die kledij uit te delen. Zo gingen ze onder andere naar het Zuidstation, waar ook het Rode Kruis aanwezig was met voedselbedeling, om de opgehaalde spullen weg te geven.

Vooral mannen

"We merken dat er vooral mannen op straat verblijven momenteel, na onze vorige actie was alle mannenkledij op terwijl we nog een aantal zakken vrouwenkledij over hebben", aldus Jasmina.

Dat komt omdat het opvangnetwerk in Brussel al een hele tijd gesatureerd is en vooral mannen geen plaats meer krijgen in asielcentra, hoewel ook zij recht hebben op bed, bad en brood.

"Bij onze vorige actie hebben we een lijst aangelegd met specifieke items waar bepaalde daklozen naar op zoek waren, zoals mannenschoenen in een maat 40. We zijn benieuwd of we die mensen dan ook zullen terugzien volgende week vrijdag op onze tweede actie", voegt Peyman eraan toe.

De vrouwen hadden vooraf geen ervaring met vrijwilligerswerk in de sector en vertellen dan ook hoe beklijvend sommige interacties voor hen zijn: "We spraken met een Oekraïens koppel, dat heel terughoudend was, maar toch graag geholpen wou worden. Het is moeilijk om jezelf een houding te geven in zo'n situatie, je wil die mensen ook niet overstelpen met persoonlijke vragen."

Volgende week vrijdag staat voor hen de volgende actie aan het Zuidstation gepland, maar in de tussentijd zijn de vrouwen druk in de weer met het beantwoorden van berichten van donateurs en het ophalen van spullen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni