Schoolvaccinaties in Brussel vanaf 13 september: 'Eerst de wortel, dan de stok'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 27 augustus 2021

Enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar maken de Brusselse scholen zich zorgen, nu nog maar 24 procent van de 12- tot 17-jarigen in de hoofdstad een eerste prik hebben gekregen. In Vlaanderen heeft 77 procent van de middelbare scholieren al een eerste prik gehad. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) plant schoolvaccinaties in Brussel vanaf 13 september.

De eerste stap bestaat erin zowel te sensibliseren als de druk op te voeren, door onder meer te verwijzen naar het wegvallen van de mondmaskerplicht in de scholen in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel blijven mondmaskers in de klas verplicht. Ook wordt het doembeeld van het afstandsleren zoals tijdens vorige lockdowns opgehangen, om zo ook de ouders onder druk te zetten.

Als die aanpak niet het gewenste resultaat oplevert, overweegt onder meer de scholengroep Sint-Goedele een beleid waarbij niet-gevaccineerden niet op schoolreis meemogen. "Al moet dat uiteindelijk door de overheid worden beslist," zegt algemeen directeur van Sint-Goedele Bruno De Lille.

Brussels VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) verwacht dat die aanpak, samen met die in Brusselse winkelcentra en bedrijven, tegen eind oktober zo'n 150.000 nieuwe vaccinaties oplevert. "Maar zelfs als het er maar 100.000 zijn, maakt dat een substantieel verschil om de circulatie van het virus in Brussel te beperken."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?