Brusselse haventrafiek keldert dramatisch

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 29 mei 2020

De haventrafiek in Brussel is met 25% gezakt. Dat is een pak meer dan in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Nochtans is de haven in Brussel na de lockdown niet één dag gesloten geweest. Directeur Fons Moens houdt zijn hart vast voor de komende maanden. Het is onheilspellend stil in de haven van Brussel.

In andere tijden is het kanaal dè logistieke slagader van de hoofdstad. Vandaag vaart alleen de Waterbus Vivaldi uit Vilvoorde uit. Maar er is geen kat aan boord. Ook de goederentrafiek zit op een triest dieptepunt. En het ergste moet nog komen.

Het komt er nu in eerste instantie op aan om de industrie aan weerszijden van het kanaal zuurstof te geven, zodat ze het hoofd boven water kan houden. Gelukkig kan het havenbedrijf zelf zijn oorlogskas aanspreken.

Fons Moens is een cijferaar maar ook een optimist. Sinds begin april trekt de activiteit in de bouwsector weer wat aan. De Suzan Danielbrug tussen de Noordwijk en Thurn en Taxis krijgt nog deze zomer vaste vorm. En als het op duurzaamheid aankomt, belooft Moens, wint de haven op de langere termijn.

Dat is onder andere het geval met de geplande 10.000 nieuwe flats in Anderlecht in de buurt van het Biestebroekdok.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?