Herstelkosten Budabrug lopen op tot 3,2 miljoen euro, einde werken voorzien voor oktober

EDF
28/04/2023

De Budabrug raakte in december zwaar beschadigd nadat een boot er was tegengevaren. Het kostenplaatje voor de herstellingswerken? Maar liefst 3,2 miljoen euro. BRUZZ ging langs voor een stand van zaken en sprak met Gert Van Der Eeken, directeur-generaal van de Haven van Brussel.

De brug raakte in december zwaar beschadigd nadat het schip Trivor erop inbeukte. De geschatte herstelkosten liggen op 3,2 miljoen euro. Een dergelijk bedrag neertellen kan ook voor een grote rederij wegen op de concurrentiekracht. Rederij Mountain Tankers trok daarom naar de rechter en die bepaalde dat ze slechts voor 1,9 miljoen moeten tussenkomen.

Maar de schade blijft niet enkel beperkt tot de brug zelf. De maatschappelijke kosten liepen op omdat de toegang tot de haven versperd werd, en die zijn nauwelijks te schatten. Net als de eigenaar van de brug kunnen al de omliggende bedrijven en schepen die schade hebben opgelopen binnen een bepaalde termijn een schadeclaim indienen bij de rechtbank.

Transporteconoom Michael Dooms en advocaat scheepvaartrecht Eric Van Hooydonk leggen uit wie voor de herstellingskosten en de economische kosten zal opdraaien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie