big city

JOUW VRAAG. Waar komt de naam Budabrug vandaan?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 juli 2018

De Budabrug is vernoemd naar het gehucht Buda. Dat ontleende zijn naam dan weer aan een oude afspanning vernoemd naar de Hongaarse stad Boeda, vandaag een stadsdeel van Boedapest.

De Budabrug overspant het kanaal ter hoogte van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord en de site van de oude cokesfabriek Marly, waar vandaag een groot distributiecentrum van Bpost ligt.

De huidige brug dateert van 1955, maar ook eerdere versies van de brug waren vernoemd naar Buda, een aanpalend gehucht van de Brusselse deelgemeente Haren.

Brug en buurt kregen hun naam waarschijnlijk eeuwen geleden van een oude herberg. “Vermoedelijk is er tussen de Zenne en de vaart een afspanning Buda genoemd en heeft de nabijgelegen brug gaandeweg die naam overgenomen,” klonk het in het maandblad van gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de brug. Op kadasterkaarten uit de negentiende eeuw is een boerderij te zien met de naam Buda.

De naam van de herberg zou dan weer verwijzen naar Boeda, de historische hoofdstad van Hongarije en vandaag onderdeel van Boedapest. In de jaren na de Belegering van Boeda, in de zomer van 1686, was die naam blijkbaar populair tot in onze contreien.

20180711 Big City Budabrug BRUZZ ACTUA 1624
© Photonews
| De Budabrug dankt haar naam aan de historische hoofdstad van Hongarije.

Met de belegering kwam een einde aan bijna 150 jaar Ottomaans bewind over de stad. “Die gebeurtenis maakte indruk in heel Europa,” klinkt het. “Volgens de geschiedschrijver Foppens braken in Brussel spontane feestelijkheden uit toen het nieuws bekend raakte.”

In de daaropvolgende jaren zijn op meerdere plaatsen herbergen ‘In Buda’ genoemd. Dat was onder meer het geval in Molenbeek, Asse, Wezembeek-Oppem en dus ook ergens tussen de Zenne en de Willebroekse vaart, in wat toen nog een landelijke uithoek was tussen Vilvoorde en de latere Brusselse deelgemeenten Haren en Neder-Over-Heembeek.

Ondertussen is de buurt al heel lang gedomineerd door infrastructuur – na het kanaal kwamen de spoorwegen – en industriële activiteit. Dat weinig opbeurende landschap werd eind jaren zestig vereeuwigd door zangeres Della Bosiers in haar nummer Fleur de Buda. “De zon staat grijs boven Haren-Buda/De hemel is laag, haast met de grond gelijk.”

In recentere tijden wilde regisseur Michael R. Roskam de Budabrug een belangrijke rol geven in een Amerikaanse televisieserie – werktitel Buda Bridge Bitch – maar sinds de aankondiging in 2012 dat er gewerkt wordt aan een pilootaflevering hebben we daar niets meer van vernomen.

 

VOLGENDE WEEK: Ik zie steeds meer nummerplaten die met een t beginnen. Zijn dat allemaal taxi’s? En mag zo’n auto ook niet-professioneel gebruikt worden?

 

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?