Jeugdraad trekt aan alarmbel: 'Fysieke en mentale ruimte jongeren staat onder druk'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 3 april 2020

Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, heeft een brief geschreven naar de verschillende bevoegde ministers om aan de alarmbel te trekken: “We zien dat de genomen maatregelen de kwetsbare jongeren disproportioneel hard raken, het JAC kreeg een verdubbeling van het aantal vragen”, vertelde ze bij Gunnar in de radiostudio.

Het stond afgelopen week al in een aantal kranten: voor jongeren zijn dit extra harde maatregelen, ze zien geen vrienden en zitten thuis vaak in isolement. “Online jongerenplatformen worden overstelpt met vragen door bezorgde jongeren”, aldus Smarandescu.

Voorzieningen

“Voor jongeren of kinderen die deels in een voorziening en deels thuis wonen, merken we dat er nu een keuze wordt gemaakt. In een voorziening voelen ze zich vaak fysiek en mentaal opgesloten en anderzijds kan de veiligheid thuis niet gegarandeerd worden.”

Daarom vraagt de jeugdraad in een advies om een creatieve versoepeling van de maatregelen zodat de meest kwetsbare jongeren op een veilige manier alsnog bezoek kunnen krijgen. Maar ook zodat hulpverleners, in volle quarantaine, aan huis de nodige hulp kunnen verschaffen.

Gelukkig kunnen veel jongeren terecht bij de huidige platformen: “We merken dat kanalen zoals watwat.be al een goeie hulp eerste hulp bieden. Soms moeten tieners gewoon even hun hart kunnen luchten."

"Het moet snel gaan want elke dag is een dag teveel”, besluit Alexandra.

Wie met vragen zit kan altijd terecht op de website van JAC Brussel of watwat.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?