Nicole Josy (1946-2022), een leven in het teken van de showbusiness en Hugo

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 4 november 2022

Nicole Josy van het bekende showbizzduo Nicole & Hugo is op 76-jarige overleden na een val in haar woning. Dat heeft haar manager vrijdag bevestigd. Josy was net 76 jaar geworden en kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, waarvoor ze werd behandeld in het UZ van Jette.

"Het was echt een stom ongeluk", vertelt manager Philippe Draps. Nicole leed aan de ziekte van Alzheimer en versloeg recent kanker, maar dat was niet de oorzaak van de val. "Daarom komt haar overlijden op deze manier onverwachts", klinkt het nog.

Nicole en Hugo, dat was een twee-eenheid bestaande uit: Nicole Josy, voor de burgerlijke stand Nicole Van Palm, geboren in Wemmel bij Brussel op 21 oktober 1946 en Hugo Sigal.

Nicole en Hugo werden verliefd op elkaar in 1970 en vormden een zingend duo, zo zou je hen in één zin kunnen samenvatten. Nicole had toen al wel een reputatie in de Brusselse uitgaanswereld, want toen ze amper 3,5 jaar oud was, stond ze al te dansen op het podium van de Folies Bergère, het grootste muziektheater van Brussel. Op haar veertiende koos ze uiteindelijk voor de artiestennaam Nicole Josy.

Songfestival

Cruciaal in de carrière van Nicole en Hugo was het Eurovisiesongfestival, het liedjescircus dat een loopbaan kan maken of kraken. Zo namen ze in 1971 deel aan het televisieprogramma "Canzonissima" waarin een liedje geselecteerd werd voor het Europese liedjesfestival. Ze wonnen met het catchy nummer 'Goeiemorgen, morgen'. Maar het noodlot sloeg toe : vlak voor hun vertrek naar Dublin kreeg Nicole geelzucht en het duo kon niet deelnemen aan het festival. Ze werden op het laatste moment vervangen door het duo Jacques Raymond en Lily Castel.

Twee jaar later gingen ze hen wel naar het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Baby, Baby'. Het liedje werd een hit in Vlaanderen, maar brak geen potten op Europees vlak. Op het festival in Luxemburg in 1973 eindigden Nicole en Hugo als laatsten. Ze vielen wel op door hun paarse showkledij en hun danspasjes.

Zingen op cruiseschepen

In de jaren zeventig gingen ze veel op tournee in het buitenland en in 1984 gingen ze in op een aanbieding om op te treden op cruiseschepen. Dat werd de volgende jaren hun vaste broodwinning.

Op 2 mei 2008 wonnen Nicole en Hugo de finale van de derde reeks van 'Zo is er maar één', een liedjeswedstrijd op één met het nummer 'Pastorale', oorspronkelijk gezongen door Ramses Shaffy en Liesbeth List. Op 9 augustus 2008 wonnen ze met dat nummer ook de Radio 2 Zomerhittrofee. "Pas met het nummer 'Pastorale' hebben een aantal mensen ons serieus genomen als zangers", vertelden Nicole en Hugo daarover.

In 2009 wonnen Nicole en Hugo bij de uitreiking van de Music Industry Awards de award in de categorie 'Beste populaire artiest'. In 2012 mochten ze op Annes Vlaamse Muziek Award de 'Lifetime Achievement Award' in ontvangst nemen. In 2015 ondernamen Nicole en Hugo nog een laatste afscheidstournee doorheen Vlaanderen om hun publiek te danken voor zoveel jaren van trouw. De concertenreeks liep onder de titel 'Muziek is ons leven'. Meteen de beste samenvatting van hun carrières. "We zijn geen twintig meer, hé. Vijfenveertig jaar carrière, dat kruipt in je botten", zei Hugo.

"We willen niet aftakelen", benadrukte Nicole meer dan eens. "Er is een tijd van komen en gaan. En voor ons is het echt goed geweest. Zo zagen we recent een collega die tot driemaal toe zijn tekst vergat tijdens zijn optreden. Dat was heel pijnlijk om naar te kijken. Dat willen we niet meemaken."

In 2018 waren Nicole en Hugo nog eregasten op Bal National (zie fragment). Optreden deden ze die avond niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?