Aftrap roze oktobermaand: 'Ook aandacht voor borstkanker bij mannen'

LV
© BRUZZ
27/09/2023

"Eén vrouw op de acht krijgt ooit te maken met borstkanker, bij mannen is dat één op de achthonderd. De overlevingskansen bij mannen en vrouwen zijn even groot, maar een vroege diagnose is cruciaal. Daarom is het belangrijk dat ook mannen betrokken worden in de campagne", zegt Kris, hij kreeg zelf borstkanker in 2010. Aan de start van de roze oktobermaand vindt vrijdagavond in Brucity een conferentie plaats over het leven na de ziekte.

Zowel Kris als Joëlle Thils kregen te maken met borstkanker. Voor Kris kwam de diagnose in 2010 en sloeg die in als een bom: "Mijn broer was al overleden aan borstkanker en ik dacht dat mij hetzelfde lot te wachten stond."

Ondertussen na een operatie, chemotherapie en bestraling is Kris in remissie. "Ik voel me gezond, maar ik weet dat de ziekte kan terugkeren. Die dreiging hangt iedere kankerpatiënt in remissie boven het hoofd."

Net omdat er zo weinig bewustzijn rond borstkanker bij mannen bestaat, kon zijn broer pas laat gediagnosticeerd worden en werd de ziekte hem fataal. "Voor mannen en vrouwen gelden dezelfde overlevingskansen, maar dan moet je er natuurlijk wel op tijd bij zijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat ook mannen betrokken worden in de campagne van Pink October van Breast International Group, die onderzoek doet naar de ziekte", benadrukt Kris.

Breast International Group (BIG) is een internationale non-profitorganisatie en ‘s werelds grootste netwerk van academische onderzoeksgroepen die zich wijden aan borstkanker. Ongeveer 30 klinische studies en onderzoeksprogramma’s worden gelijktijdig uitgevoerd onder de koepel van BIG. Bevindingen, kennis en boeken worden onderling gedeeld om zo de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte te versnellen.

Ultramarathon

Joëlle Thils kreeg de diagnose ruim tien jaar geleden, en liet uit voorzorg ook haar beide borsten amputeren. Ze scheen genezen en liep zelfs de Marathon des Sables om haar langdurig herstel te vieren. Tot ze in 2022 te horen kreeg dat er opnieuw kanker werd vastgesteld, ditmaal in haar hersenen.

Sindsdien probeert ze de moed hoog te houden: "Dit is mijn tweede gevecht tegen kanker en ik zie elke etappe die ik overleef als een overwinning. Ik beschouw mijn terugval als een ultramarathon, een hele lange wedstrijd."

De conferentie in Brucity (vrijdagavond) over het leven na de ziekte is dan ook welgekomen. "Het helpt enorm als je kan rekenen op begrip van je werkgever en collega's", vertelt Joëlle. "Mensen met een geschiedenis met kanker kunnen ook veel toevoegen aan een bedrijf omdat zij het leven op een andere manier zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni